DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA A POBIERANE ZASIŁKI - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 02 cze 2016, 12:24

Witam moi drodzy.

Piszę do Was bo mam problem. W maju b.r wyszło na jaw przez przypadek, że moja klientka miała własną działalność gospodarczą od 01.05.2014r. do 28.08.2015r.- tego dnia została zawieszona. W dniu 12.05.2016r. została zamknięta po mojej ingerencji. Klientka została tzw. słupem ktoś ją namówił.... praktycznie nie prowadziła tego zakładu fryzjerskiego by była w ciąży i nie miała z tego żadnych korzyści finansowych- tak twierdzi. Rodzina ma trudną sytuację mieszkaniową i finansową, widać to gołym okiem. Podczas prowadzenia działalności korzystała z pomocy finansowej, nic nie wskazywało na to, że ma działalność gospodarczą bo jak przyszłam do pracy w czerwcu 2016r. pracowała na umowę zlecenie a potem się zarejestrowała w PUP i nic zbudziło moich podejrzeń.

Ta działalność była na zasadach ogólnych.art 8 pkt 5 ups wystąpiłam do Urzędu Skarbowego o dochody za rok 2014 i 2015 z rozbiciem na koszty uzyskania przychodu, podatek należny i składki na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne. Po wszystkich odliczeniach wychodzi mi dochód... I ZACZYNA SIĘ PROBLEM BO MUSZE OBLICZYĆ NIENALEŻNIE POBRANE :(((( dalsza część artykułu brzmi dochód ustala się, dzieląc kwotę dochodu z działalności gospodarczej wykazanego w zeznaniu podatkowym złożonym za poprzedni rok kalendarzowy przez liczbę miesięcy w których podatnik prowadził działalność, a jeżeli nie prowadził działalności, za dochód przyjmuje się kwotę zadeklarowaną w oświadczeniu tej osoby.

Jak mam obliczyć dochód za 2014r.? czy ten dochód co mi wyjdzie po wszystkich odtrąceniach dzielę na 8 m-cy (bo prowadziła w 2014 r. działalność od stycznia 2014 do grudnia 2014) ale na jaki okres ma to skutek ?? Bo wychodzi mi, że nienależnie pobrane zasiłki ma od 01/06/2014r. ale nie wiem jak się ma do tego ten dochód za poprzedni rok kalendarzowy.. PROSZĘ O POMOC :( Czy na moim miejscu sprawę by oddaliście prokuratury o fałszowanie danych bo co wywiad oświadczała, że nie figure w ewidencji działalności gospodarczej
magda2905

Napisano: 03 cze 2016, 14:30

a jaki jest dochód za cały 2014r. - czy przekracza kryterium ?
abc

Napisano: 06 cze 2016, 9:08

Dochód za 2014 wynosi ponad 50000 zł. Przekracza kryterium dochodowe.
magda2905

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x