działalność gospodarcza zaświadczenie z zus - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 04 sie 2021, 14:56

mam tak zapisane na zaświadczeniu:
...wyżej wymieniona w okresie od 1 maja 2021 do 31 lipca 2021 r była opodatkowana zryczałtowanym podatkiem dochodowym w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych osiąganych przez osoby fizyczne prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą.
zaswiadczenie do dodatku mieszkaniowego...
i to wszystko...jak to rozumieć?
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 04 sie 2021, 17:38

Wzięłabym oświadczenie dochód z 3 ostatnich miesięcy. Ukazało się Obwieszczenie Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 26 lipca 2021 r. w sprawie wysokości dochodu za rok 2020 z działalności podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Ale te tabele przyrównujemy do działalności prowadzonej w 2020 roku. A od kiedy ten klient prowadzi działalność gospodarczą? Jak od 2021 oświadczenie jak 2020 wg ustawy wziąć przychód za 2020 rok z US odnieść się do aktualnych tabel obwieszczenia : 12 miesięcy x 3 miesiące = dochód z działalności z 3 miesięcy. Czy ktoś uważa inaczej?

link do obwieszczenia https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDet ... 0210000706
Cathie
Stażysta
Od: 28 cze 2017, 11:13
Zajmuję się: PS, DM, DE

Napisano: 05 sie 2021, 7:45

Cathie pisze:
04 sie 2021, 17:38
Wzięłabym oświadczenie dochód z 3 ostatnich miesięcy. Ukazało się Obwieszczenie Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 26 lipca 2021 r. w sprawie wysokości dochodu za rok 2020 z działalności podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Ale te tabele przyrównujemy do działalności prowadzonej w 2020 roku. A od kiedy ten klient prowadzi działalność gospodarczą? Jak od 2021 oświadczenie jak 2020 wg ustawy wziąć przychód za 2020 rok z US odnieść się do aktualnych tabel obwieszczenia : 12 miesięcy x 3 miesiące = dochód z działalności z 3 miesięcy. Czy ktoś uważa inaczej?

Też tak uważam.
Montana1
Stażysta
Od: 03 gru 2020, 9:23
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne , Karta Dużej Rodziny

Napisano: 05 sie 2021, 8:13

Cathie pisze:
04 sie 2021, 17:38

tez tak uwazam...ale urzad skarbowy w zaswiadczeniu nie napisal jaki % ma stawkę podatku i nie wiem jaki przedział dochodowy jest by z tabelki wywnioskowac dochód roczny
"Wysokość dochodu w przypadku podatku opłacanego w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych dla
stawki podatku wynoszącej 2% lub 3% osiąganych przychodów...itd" ...Pani powiedziała, że podatku nie płaciła bo była na zwolnieniu
VIP

Napisano: 05 sie 2021, 13:57

to jesli bede miala stawkę podatku danego miesiąca % i przychód z danego miesiąca to dochód obliczam na podstawie tabeli z OBWIESZCZENIA MINISTRA RODZINY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 26 lipca 2021 r. w sprawie wysokości dochodu za rok 2020 z działalności podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne ?? bo już się pogubiłam :shock:
VIP

Napisano: 05 sie 2021, 14:53

Też nie do końca to rozumiem ...
Czy jeżeli ktoś złoży wniosek w sierpniu, to chcemy przychody z maja, czerwca i lipca tego roku + stawka podatku, czy z całego 2020r. + stawka podatku?
AgaSz
Stażysta
Od: 18 lut 2021, 12:44
Zajmuję się: DM, KDR

Napisano: 05 sie 2021, 15:17

AgaSz pisze:
05 sie 2021, 14:53
Też nie do końca to rozumiem ...
Czy jeżeli ktoś złoży wniosek w sierpniu, to chcemy przychody z maja, czerwca i lipca tego roku + stawka podatku, czy z całego 2020r. + stawka podatku?
ja wziełam przychod z kazdego miesiaca...stawka podatku...i kazdy miesiąc sprawdzałam w widelkach z obwieszczenia obowiazujacego od 1 sierpnia tego roku (jak wyzej)sprawdzalam w ktorym przedziale przychod sie miesci...dochod roczny dzielilam na 12 i wpisywalam jako dochód z danego miesiaca :shock: (tzn nie ja to wypelnialam oczywiscie)
VIP

Napisano: 05 sie 2021, 20:35

jeśli dzialalność w 2020 - to tabela. Nie ma znaczenia, ze była na zwolnieniu. Osoba wie jaką prowadzi działalność, wiec wie jaki podatek: 3%, 5,5%....Jeśli nie wie- to US -nowe zaświadczenie, gdzie będzie przychód i stawka podatku.
Jeśli działalność w 2021 - oświadczenie ile zarobiła za nasze 3 msc.
awkor
Stażysta
Od: 11 lut 2021, 15:39
Zajmuję się: ŚW, FA

Napisano: 06 sie 2021, 13:08

To że jak ktoś prowadzi działalność na ryczałcie i korzystamy z aktualnych tabel to jest jasne. Ustalenie stawki procentowej ryczałtu to też jest jasne.
Ale jaki przychód przyjąć by skorzystać z tych tabel: czy za cały poprzedni rok :?: czy za ostatnie 3 m-ce :?: :
1. Za ostatni rok wydaję się być logicznym wyjściem i do puki nie wyjdą jakieś dodatkowe wytyczne lub wyroki sądu to będę tak liczył. Gość pisze oświadczenie że prowadzi działalność na ryczałcie, ile procent, i jaki dochód z całego roku poprzedniego (np ze swojego rozliczenia). Wtedy zaglądamy do tabel, znajdujemy przedział, dochód roczny dzielimy na 4 i gotowe.
2. Za ostatnie 3 miesiące to już pojawiają się komplikacje. Gość wykaże w ostatnich 3 miesiącach jakiś przychód np. 3000zł i dalej co? Jak to porównać do przychodu rocznego aby wziąć przedział z tabel? Trzeba by to mnożyć przez 4 aby wyszedł przychód roczny a to już wg mnie duże nadużycie.
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 09 sie 2021, 8:03

Fantomas pisze:
06 sie 2021, 13:08
To że jak ktoś prowadzi działalność na ryczałcie i korzystamy z aktualnych tabel to jest jasne. Ustalenie stawki procentowej ryczałtu to też jest jasne.
Ale jaki przychód przyjąć by skorzystać z tych tabel: czy za cały poprzedni rok :?: czy za ostatnie 3 m-ce :?: :
1. Za ostatni rok wydaję się być logicznym wyjściem i do puki nie wyjdą jakieś dodatkowe wytyczne lub wyroki sądu to będę tak liczył. Gość pisze oświadczenie że prowadzi działalność na ryczałcie, ile procent, i jaki dochód z całego roku poprzedniego (np ze swojego rozliczenia). Wtedy zaglądamy do tabel, znajdujemy przedział, dochód roczny dzielimy na 4 i gotowe.
2. Za ostatnie 3 miesiące to już pojawiają się komplikacje. Gość wykaże w ostatnich 3 miesiącach jakiś przychód np. 3000zł i dalej co? Jak to porównać do przychodu rocznego aby wziąć przedział z tabel? Trzeba by to mnożyć przez 4 aby wyszedł przychód roczny a to już wg mnie duże nadużycie.
a ja myslalam, ze dochód z tego roku z karty...kazdy miesiac byl przychód :roll: do tabelki lukam ktora obowiazuje od sierpnia tego roku...szukam przedziału ...jest dochód roczny dziele na 12 i mam dochód z miesiaca :shock: a to jednak można kombinować inaczej...hmmm
ale...z ha przeliczeniowego obliczamy dochód na podstawie oglaszanego w roku ubieglym...i dzielimy na 12 i mnozymy przez 3 miesiace... :oops:
VIP

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x