działalność gospodarcza zaświadczenie z zus - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 09 sie 2021, 8:49

Witam. Oprócz DM prowadzę również FA i w FA dochód z działalności gospodarczej za rok bazowy obliczamy na podstawie Obwieszczenia, natomiast dochód z bieżącego roku jako dochód uzyskany bierzemy na zaświadczeniu od księgowej.
Myślę, że tutaj będzie podobnie, że z działalności gospodarczej dla osoby, która w poprzednik roku prowadziła działalność- dochód z Obwieszczenia, dla osoby, która dopiero rozpoczęła działalność dochód od księgowej i na oświadczeniu (bo gdyby prowadziła działalność na zasadach ogólnych też byśmy bazowali na zaświadczeniu księgowej i/lub oświadczeniu). To jest moje zdanie, ale może się mylę. Pozdrawiam.
basia17111
Stażysta
Od: 23 paź 2015, 20:04
Zajmuję się: FA,DM,DE

Napisano: 09 sie 2021, 9:35

basia17111 pisze:
09 sie 2021, 8:49
Witam. Oprócz DM prowadzę również FA i w FA dochód z działalności gospodarczej za rok bazowy obliczamy na podstawie Obwieszczenia, natomiast dochód z bieżącego roku jako dochód uzyskany bierzemy na zaświadczeniu od księgowej.
Myślę, że tutaj będzie podobnie, że z działalności gospodarczej dla osoby, która w poprzednik roku prowadziła działalność- dochód z Obwieszczenia, dla osoby, która dopiero rozpoczęła działalność dochód od księgowej i na oświadczeniu (bo gdyby prowadziła działalność na zasadach ogólnych też byśmy bazowali na zaświadczeniu księgowej i/lub oświadczeniu). To jest moje zdanie, ale może się mylę. Pozdrawiam.
Czyli...jak działalność była prowadzona w poprzednim roku a dochód jest przedstawiany z 3 miesięcy tego roku, to mogę wyliczyć na podstawie obwieszczenia z dnia 26 lipca 2021 r. w sprawie wysokości dochodu za rok 2020 z działalności podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne i dochód z tych 3 miesięcy policzyć na podstawie przychodu jaki miala w tych 3 miesiacach ?
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 09 sie 2021, 11:20

Jeżeli mamy bazować na ustawie o ŚR to chyba tak trzeba liczyć. To jest moje zdanie. Nie jestem w 100% przekonana, że mam rację, więc może jeszcze ktoś się wypowie w tej sprawie.
basia17111
Stażysta
Od: 23 paź 2015, 20:04
Zajmuję się: FA,DM,DE

Napisano: 10 sie 2021, 12:42

...:-)... ale jak możesz przyrównać przychód który ci wykaże w interesujących nas 3 ostatnich miesiącach (miesięcznie czy łącznie) do tabel? W tabelach są przedziały przychodów roczne :idea:
Gość oświadczy np. że w czerwcu miał 1000zł przychodu i w jaki sposób skorzystasz z tabel? przecież nie możesz pomnożyć tego przez 12m-cy żeby znaleźć przedział w tabelach.
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 11 sie 2021, 12:12

Ciekawe na jakiej podstawie wezwiecie klienta do przedstawienia przychodu za 2020r. Nigdzie w ustawie o dodatkach mieszkaniowych nie ma zapisu o tym, że dochód z ryczałtu czy jakikolwiek innych dochód liczy się na podstawie przychodu/dochodu z roku 2020r. Jest zapis o 3 miesiącach przed złożeniem wniosku
OlaOla123
Stażysta
Od: 11 sie 2021, 11:58
Zajmuję się: Wsio

Napisano: 11 sie 2021, 12:13

Znajdźcie mi zapis w ustawie o dodatkach mieszkaniowych z którego wynika, że inaczej traktujecie sytuację gdy ktoś rozpoczął działalność w obecnym roku albo w latach ubiegłych
OlaOla123
Stażysta

Napisano: 11 sie 2021, 12:19

Fantomas pisze:
10 sie 2021, 12:42
...:-)... ale jak możesz przyrównać przychód który ci wykaże w interesujących nas 3 ostatnich miesiącach (miesięcznie czy łącznie) do tabel? W tabelach są przedziały przychodów roczne :idea:
Gość oświadczy np. że w czerwcu miał 1000zł przychodu i w jaki sposób skorzystasz z tabel? przecież nie możesz pomnożyć tego przez 12m-cy żeby znaleźć przedział w tabelach.
Jeżeli dobrze kojarzę, to dr Mazurkiewicz proponował w trakcie konsultacji po szkoleniu takie rozwiązanie:
Przychody z 3 ostatnich miesięcy : przez 3 X 12, co daje sumę roczną, którą dalej należy odszukać w odpowiedniej tabelce, następnie ową kwotę roczną podzielić przez 12 i pomnożyć przez 3 co daje nam potrzebną kwotę ;)
AgaSz
Stażysta
Od: 18 lut 2021, 12:44
Zajmuję się: DM, KDR

Napisano: 12 sie 2021, 12:36

Dziś dostałam taką odpowiedź z LEXa:
"Odpowiedź
Wysokość dochodu z działalności podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów ustawy z 20.11.1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, który należy uwzględnić przy rozpatrywaniu wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego w sytuacji, gdy działalność była prowadzona w roku ubiegłym i nadal należy ustalić na podstawie zaświadczenia z urzędu skarbowego o wysokości przychodu i stawki podatkowej oraz przyjąć dochód w wysokości 1/12 zgodnie z obwieszczeniem o wysokości dochodu za dany rok i pomnożyć razy trzy miesiące.

Natomiast w sytuacji, gdy ww. działalność nie była prowadzona w roku ubiegłym, rozpatrując złożony w sierpniu 2021 r. wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego, wysokość dochodu osiągniętego z tego tytułu za miesiące maj, czerwiec, lipiec należy ustalić w oparciu o oświadczenie strony."
AgaSz
Stażysta
Od: 18 lut 2021, 12:44
Zajmuję się: DM, KDR

Napisano: 12 sie 2021, 13:29

No ten temat jest ciekawy. Niestety te osoby z LEXa wskazują ścieżkę która nie ma oparcia w przepisach prawa. Zresztą nie powołują się na przepisy prawa. Trzeba się jednak na jakąś wersję nastawić. Bo pracować musimy. Niech ktoś mi tylko znajdzie w ustawie o dodatkach informację że w przypadku ryczałtu to mamy nie brać dochodu za trzy ostatnie miesiące tylko za poprzedni rok. Uważam, że ta opcja jest za daleko idąca.
OlaOla123
Stażysta

Napisano: 13 sie 2021, 9:47

Jak liczyć działalność na zasadach ryczałtu, jeśli osoba prowadzi działalność gospodarczą na zasadzie karty podatkowej od 2016r. W trzech ostatnich miesiącach była na zasiłku macierzyńskim płatnym przez ZUS (mam zaświadczenie z kwotami), który się jej skończył 20 dnia ostatniego miesiąca (czyli nie ma już zasiłku i dalej prowadzi działalność gospodarczą).
Co byście jej policzyli?? Dochód z działalności z zaświadczenia z US + dochód z zasiłku macierzyńskiego?? Sam zasiłek macierzyński???
U nas nie ma utraty i uzyskania dochodu z działalności gospodarczej tak jak w świadczeniach rodzinnych.
MagataK
Stażysta
Od: 11 cze 2021, 14:11
Zajmuję się: DM/DE/ST

Strona 2 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x