Działalność nierejestrowana.... - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 lis 2024, 11:50

Od 30 kwietnia 2018 weszły przepisy dotyczące działalności nierejestrowanej
Pomóżcie. Mieliście z tym już do czynienia i ktoś z was już to analizował lub ma jakąś opinie radcy?

Czy jest do prowadzenie działalności gospodarczej w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych? zawartej w definicji ustawowej zatrudnienia lu innej pracy zarobkowej.

Pani w sierpniu założyła taką działalność (wyszło mi e Empatii zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego z kodem 041100 - osoba wykonująca umowę agencyjną, umowę zlecenia lub umowę o świadczenie usług) i pytam pod kątem przeliczenia dochodu do zasiłku rodzinnego i nienależnie pobranego świadczenia pielęgnacyjnego po starych zasadach.
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 28 lis 2024, 12:07

Jeszcze dodam, że ta forma działalności korzysta ze zwolnienia z rejestracji w CEIDG (ze względu na niskie zarobki, do określonego w ustawie limitu).
Zatem nie jest to działalność wpisana w ewidencję CEIDG
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 28 lis 2024, 16:07

Wg mnie to nie jest działalność nierejestrowana.... to coś nie wyświetli się ani w ZUS ani w US.
- kobieta jest zatrudniona i powinna dostarczyć zaświadczenie o zarobkach za wrzesień do zas. rodz. a św. piel -do uchylenia i NP
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 29 lis 2024, 8:34

@~o~ nieprawda, że działalność nierejestrowana nie wyjdzie w US bo normalnie się ją rozlicza na PIT-36. W ZUS faktycznie działalność nie wyskakuje. Kod 041100 jest dla umów zleceń.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 29 lis 2024, 9:44

A faktycznie,już doczytałam....przepraszam za wprowadzenie w błąd. :oops:

Przypomniała sobie szkolenie z czasów kiedy wprowadzono ten rodzaj działalności i szkolący z ministerstwa właśnie tak nam tłumaczył jak napisałam...mówił ,że w świadczeniach rodzinnych nie będzie liczona w żaden sposób działalność nierejestrowana i nigdzie nie będzie widoczna....znalazłam nawet takie notatki z tego szkolenia. :oops:
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x