Od 30 kwietnia 2018 weszły przepisy dotyczące działalności nierejestrowanej
Pomóżcie. Mieliście z tym już do czynienia i ktoś z was już to analizował lub ma jakąś opinie radcy?
Czy jest do prowadzenie działalności gospodarczej w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych? zawartej w definicji ustawowej zatrudnienia lu innej pracy zarobkowej.
Pani w sierpniu założyła taką działalność (wyszło mi e Empatii zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego z kodem 041100 - osoba wykonująca umowę agencyjną, umowę zlecenia lub umowę o świadczenie usług) i pytam pod kątem przeliczenia dochodu do zasiłku rodzinnego i nienależnie pobranego świadczenia pielęgnacyjnego po starych zasadach.
Działalność nierejestrowana....
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, FA i ...
- Kontakt:
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, FA i ...
- Kontakt:
Re: Działalność nierejestrowana....
Jeszcze dodam, że ta forma działalności korzysta ze zwolnienia z rejestracji w CEIDG (ze względu na niskie zarobki, do określonego w ustawie limitu).
Zatem nie jest to działalność wpisana w ewidencję CEIDG
Zatem nie jest to działalność wpisana w ewidencję CEIDG
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Wg mnie to nie jest działalność nierejestrowana.... to coś nie wyświetli się ani w ZUS ani w US.
- kobieta jest zatrudniona i powinna dostarczyć zaświadczenie o zarobkach za wrzesień do zas. rodz. a św. piel -do uchylenia i NP
- kobieta jest zatrudniona i powinna dostarczyć zaświadczenie o zarobkach za wrzesień do zas. rodz. a św. piel -do uchylenia i NP
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
@~o~ nieprawda, że działalność nierejestrowana nie wyjdzie w US bo normalnie się ją rozlicza na PIT-36. W ZUS faktycznie działalność nie wyskakuje. Kod 041100 jest dla umów zleceń.
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
A faktycznie,już doczytałam....przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Przypomniała sobie szkolenie z czasów kiedy wprowadzono ten rodzaj działalności i szkolący z ministerstwa właśnie tak nam tłumaczył jak napisałam...mówił ,że w świadczeniach rodzinnych nie będzie liczona w żaden sposób działalność nierejestrowana i nigdzie nie będzie widoczna....znalazłam nawet takie notatki z tego szkolenia.

Przypomniała sobie szkolenie z czasów kiedy wprowadzono ten rodzaj działalności i szkolący z ministerstwa właśnie tak nam tłumaczył jak napisałam...mówił ,że w świadczeniach rodzinnych nie będzie liczona w żaden sposób działalność nierejestrowana i nigdzie nie będzie widoczna....znalazłam nawet takie notatki z tego szkolenia.

Oprócz Działalność nierejestrowana.... - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Tom i inne mądre głowy SP UKR od lipca 2024 po odwołaniu do SKO
ustawa czy wyrok sądu
Program "Czyste Powietrze" zawieszony
Uzyskanie dochodu
Urlop wychowawczy utrata i uzysk?
Rodzina pat...
dochód jest a na MF go nie ma
Sprawozdanie do 04.12 NP i stan egzekucji SR 2022-2024
czy utracać
zł /zł
Świadczenie pielęgnacyjne
Uzupełnienie numeru orzeczenia
Dylemat związany z dodatkiem do Zasiłku Rodzinnego???
Zasiłek pielęgnacyjny - orzeczenie ZUS
CZY PRZEDŁUŻYĆ ŚP? SĄDOWNIE DZIECKO PRZY DRUGIM RODZICU, FAKTYCZNIE PRZY MATCE
alimenty czy tak?