Działki letniskowe: dodatek węglowy a budynek wpisany do ewidencji budynków niemieszkalnych - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 26 paź 2022, 21:33

Na terenie gminy są liczne tereny rekreacyjne (działki letniskowe), na których w znacznej części przeważają budynki wpisane do ewidencji pozostałych budynków niemieszkalnych. i tu zaczyna się problem z dodatkiem węglowym: mamy wnioski od tzw. działkowiczów, z deklaracjami A (budynki mieszkalne) gdyż oświadczają, że ich domy są postawione na działce rekreacyjnej, ale są przystosowane do użytkowania całorocznego, i faktycznie mieszkają w nich cały czas. Brak deklaracji złożonej w gminie (ale np. zdarza się, że wnioskodawca dysponuje umową prywatnie zawartą z odbiorcą śmieci), drążąc temat dalej, potwierdzamy tylko swoje przypuszczenia: działka rekreacyjna, podatek od budynków niemieszkalnych, budynek wpisany do ww. wskazanej ewidencji jako NIEMIESZKALNY.
Przyznajecie dodatek węglowy w takiej sytuacji? czy jednak odmowa? mamy również przypadki, że od razu przy wniosku działkowicza widnieje deklaracja B - to jest już sprawa jasna. Natomiast tu czy ma znaczenie że budynek jest zaliczony do kategorii niemieszkalnych skoro mam deklarację A? czy jednak dać odmowę, niech się odwołują?
opsza
Praktykant
Od: 31 sty 2020, 16:28
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 27 paź 2022, 7:24

My odmawiamy w takiej sytuacji (działki ROD i domki na nich też bywają przystosowane, ale jednak zgodnie z prawem nie są to budynki mieszkalne)
esko
Stażysta
Od: 02 cze 2017, 13:57
Zajmuję się: PS, DM, DE, ŚW, DS

Napisano: 27 paź 2022, 8:34

ja mam kilka wniosków, dla których poskładane są deklaracje B, a w tych budynkach znajdują się lokale usługowe i mieszkalne właścicieli.
Po prostu przez niewiedzę, niedopatrzenie nie złożyli deklaracji A.
Na jaki artykuł powołujecie się przy odmowach? 2 ust. 2 pkt 2 czyli tylko że osoby zamieszkujące? a w lokalu niemieszkalnym nie można zamieszkiwać?
Utknęłam bo w ustawie nie ma konkretnego wskazania że ma być złożona deklaracja A, tylko że źródło ma być zgłoszone do CEEB
Boję się, że SKO mi to uwali
Anka25
Referent
Od: 29 mar 2017, 15:20
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 27 paź 2022, 14:01

Anka25 pisze:
27 paź 2022, 8:34
ja mam kilka wniosków, dla których poskładane są deklaracje B, a w tych budynkach znajdują się lokale usługowe i mieszkalne właścicieli.
Po prostu przez niewiedzę, niedopatrzenie nie złożyli deklaracji A.
Na jaki artykuł powołujecie się przy odmowach? 2 ust. 2 pkt 2 czyli tylko że osoby zamieszkujące? a w lokalu niemieszkalnym nie można zamieszkiwać?
Utknęłam bo w ustawie nie ma konkretnego wskazania że ma być złożona deklaracja A, tylko że źródło ma być zgłoszone do CEEB
Boję się, że SKO mi to uwali
Tak, jak już potwierdzimy deklaracje śmieciowe (np. brak deklaracji) i podatki (ze np. rekreacja, ROD) to skupiamy się na zamieszkiwaniu i gospodarowaniu, a wiadomo że budynkach niemieszkalnych oficjalnie nie można ;)
esko
Stażysta
Od: 02 cze 2017, 13:57
Zajmuję się: PS, DM, DE, ŚW, DS

Napisano: 27 paź 2022, 14:31

My też planujemy przy odmowie skupić się na definicji zamieszkania + deklaracji błędnie złożonej (powinno być B, jest A). Tylko wnioskodawca nie bardzo rozumie o co chodzi - bo jak to nie można mieszkać stale zgodnie z definicją i ewidencją budynków, skoro on rzeczywiście i faktycznie tam jest.. Dodatkowo w LEX-ie znalazłam interpretację podobnego pytania, gdzie odpowiedź jest jednak sprzeczna z naszym podejściem (cyt. "Domek letniskowy na działce może stanowić miejsce zamieszkania, o ile określony jest on jako całoroczny, a więc przystosowany do stałego użytkowania i powinien posiadać izolację termiczną, ogrzewanie, instalację elektryczną i hydrauliczną."). Natomiast weryfikujcie dodatkowo podatki oraz ewidencję budynków niemieszkalnych w takich przypadkach?
opsza
Praktykant
Od: 31 sty 2020, 16:28
Zajmuję się: pomoc społeczna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x