dzieci u ojca
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
dzieci u ojca
Pan ma dwójkę dzieci z byłą żoną i miał zasądzone wyrokiem alimenty na te dzieci. Dzieci przebywały przy matce i ona pobierała na nie 500 plus.
Obecnie Pan jest w związku małżeńskim z inną kobietą i ma z nią dziecko.
Jego żona również ma dziecko z poprzedniego małżeństwa.
Dzieci Pana matka przywiozła i zostawiła. Wyroku zmieniającego nie ma. Co mogę teraz zrobić aby przyznać im świadczenie wychowawcze.
Obecnie Pan jest w związku małżeńskim z inną kobietą i ma z nią dziecko.
Jego żona również ma dziecko z poprzedniego małżeństwa.
Dzieci Pana matka przywiozła i zostawiła. Wyroku zmieniającego nie ma. Co mogę teraz zrobić aby przyznać im świadczenie wychowawcze.
- voodoo
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: dzieci u ojca
Tu inni czerwoni pomogą.
Sytuacja jest patowa- stan prawny różni się od faktycznego. Pan niech składa wniosek o 500+ i od razu do sądu o zmianę wyroku. Ty możesz wezwać na termin 30 dniowy aby doniósł brakujące dokumenty, jeżeli w ciągu 30 dni nie uda mu się dostarczyć to wnosi o przedłużenie terminu (lub zawieszenie postępowania do czasu uzyskania nowego wyroku) wraz z zastosowaniem art 19 ust. 3 .
Ja takie widzę rozwiązanie sprawy.
Sytuacja jest patowa- stan prawny różni się od faktycznego. Pan niech składa wniosek o 500+ i od razu do sądu o zmianę wyroku. Ty możesz wezwać na termin 30 dniowy aby doniósł brakujące dokumenty, jeżeli w ciągu 30 dni nie uda mu się dostarczyć to wnosi o przedłużenie terminu (lub zawieszenie postępowania do czasu uzyskania nowego wyroku) wraz z zastosowaniem art 19 ust. 3 .
Ja takie widzę rozwiązanie sprawy.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja też tak uważam , ale czy samo sprawowanie opieki i pobyt dziecka z ojcem nie uprawnia. Ma postanowienie że jest opiekunem prawnym . A matka gdyby zrezygnowała z tych świadczeń w innym ośrodku to czy on nie może ubiegać się???
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE
- Kontakt:
nie może jeżeli miejsce przebywania i zamieszkania dzieci jest przy matce, to że ona zrezygnuje, jego nie uprawnia, bo nie ma wyroku, ze to on sprawuje opiekemonia_s pisze:Ja też tak uważam , ale czy samo sprawowanie opieki i pobyt dziecka z ojcem nie uprawnia. Ma postanowienie że jest opiekunem prawnym . A matka gdyby zrezygnowała z tych świadczeń w innym ośrodku to czy on nie może ubiegać się???
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ojciec jest zobowiazany do placenia alimentow matce i miejsce pobytu dzieci jest przy matce (wyrok) i ten sam ojciec ma postanowienie ze jest ich opiekunem prawnym ???monia_s pisze:Ja też tak uważam , ale czy samo sprawowanie opieki i pobyt dziecka z ojcem nie uprawnia. Ma postanowienie że jest opiekunem prawnym . A matka gdyby zrezygnowała z tych świadczeń w innym ośrodku to czy on nie może ubiegać się???
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
postanowienie ma i co dalej czy dać odmowę ??
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ZR, FA, wszystko
- Kontakt:
ja uważam, że wniosek składa ojciec następnie zgodnie z art. 22 przeprowadzić wywiad , gdzie są dzieci i kto faktycznie sprawuje opiekę i na tej podstawie przyznać ojcu a w międzyczasie oczywiście do sądu o zmianę wyroku.
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jesli ojciec jest OPIEKUNEM PRAWNYM to on jako opiekun prawny sklada wniosek i to jemu a nie matce przysluguja swiadczenia...matce widocznie ograniczono wladze rodzicielska skoro ojca ustanowiono opiekunem prawnym.....mysle ze czegos w tej sprawie nie wiemy 

-
- VIP
- Zajmuję się: Fszystkim
- Kontakt:
Oooo, nie doceniasz polskiego sądownictwa
Ale też myślę, że gdzieś po drodze najpewniej zadziała się jakaś zmiana względem władzy rodzicielskiej u matki.

Oprócz dzieci u ojca - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
chorobowe, dochód z zagranicy
jak wyciągnąć listę osób z Sygnity
Nowonarodzone dziecko + partner
Czy będziecie brać załączniki (działałność, niopodatkowane)?
wyegzekwowane alimenty
czy sprawdzacie 500+
KOORDYNACJA - WYPŁATY
rops koordynacji nie ma od 01-04-2016 do 10-04-2016
Alimenty jako dochód uzyskany
Kolejne artykuły dotyczące 500+
dochody nieopodatkowane przez ile miesięcy dzielimy
Pytanie o okres zasiłkowy w 500+
Chińczyk karta pobytu - do kiedy 500?
500+ urodzenie dziecka
upomnienie?
załącznik nr 2, proszę o wyjaśnienie