Mam pytanie odnośnie załącznika numer dwa i punktu: dochody uzyskiwane za granicą Rzeczypospolitej Polskiej, pomniejszone odpowiednio o zapłacone za granicą podatek dochodowy oraz składki na obowiązkowe ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. Co to za dochody? Bo jeżeli ktoś miał umowę o pracę od 2014-11-03 z Polską firmą ale pracował za granicą i w pit 36 wychodzi dochód oraz dochód osiągnięty za granicą i teraz utracił tą prace to mogę utracić ten dochód z zagranicy. Traktujemy to jako utratę zatrudnienia bądź innej pracy zarobkowej? To co powinno się wpisywać w tym podpunkcie załącznika nr 2?
Mam też kłopot z podpunktem kwoty otrzymane na podstawie art. 27f ust. 8-10 ustawy z dnia 26 lipca 1991 o podatku dochodowym od osób fizycznych. Jak ktoś umie wyjaśnić to bardzo proszę.
załącznik nr 2, proszę o wyjaśnienie
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SW
- Kontakt:
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: załącznik nr 2, proszę o wyjaśnienie
utracasz dochód z zagranicy. Wpisuje po prostu dochód "na rękę".
"Mam też kłopot z podpunktem kwoty otrzymane na podstawie art. 27f ust. 8-10 ustawy z dnia 26 lipca 1991 o podatku dochodowym od osób fizycznych. Jak ktoś umie wyjaśnić to bardzo proszę."
jest to dochód z PITu UZ
"Mam też kłopot z podpunktem kwoty otrzymane na podstawie art. 27f ust. 8-10 ustawy z dnia 26 lipca 1991 o podatku dochodowym od osób fizycznych. Jak ktoś umie wyjaśnić to bardzo proszę."
jest to dochód z PITu UZ
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
- Diana
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
PIT UZ - wpisz w google
to jest pozostałość po uldze podatkowej na dzieci. Jak na razie, w 500+ nie mamy tego!! To weszło od rozliczenia za 2014 r. czyli wypłacone było w 2015 roku. Będziemy brali to do dochodu w nowym okresie zasiłkowym (a teraz występuje w ŚR i FA).

-
- Stażysta
- Zajmuję się: SW
- Kontakt:
czyli w załączniku nr 2 dochody z zagranicy piszą tylko Ci co np pracowali na czarno za granica i akurat się do tego przyznają? dobrze rozumiem? Wszyscy inni z umową albo działalnością to jest w razie czego utrata dochodu, tak?
- voodoo
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
No nie do końca bo jak ktoś może sobie dołki kopaćkin pisze: piszą tylko Ci co np pracowali na czarno za granica i akurat się do tego przyznają? dobrze rozumiem?

Jeżeli ktoś przyjdzie i powie, że pracował za granicą to się pytasz- legalnie? Jeśli nie to nie bierz sobie do głowy.
Oprócz załącznik nr 2, proszę o wyjaśnienie - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
dzieci u ojca
Alimenty jako dochód uzyskany
Kolejne artykuły dotyczące 500+
dochody nieopodatkowane przez ile miesięcy dzielimy
Pytanie o okres zasiłkowy w 500+
Chińczyk karta pobytu - do kiedy 500?
500+ urodzenie dziecka
upomnienie?
Skomplikowana decyzja ROPS - podpowiedzcie
Renta rodzinna po zmarłym mężu
Decyzja uchylająca z ROPS-pomocy
Czy oddelegowanie to utrata i uzysk?