"dziecko" czy "osoba ucząca się" - jak do tego podejść

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
root
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA/500+
Kontakt:

"dziecko" czy "osoba ucząca się" - jak do tego podejść

Post autor: root »

jest pełnoletni całkowicie ubezwłasnowolniony chłopak,który uczy się
ojciec nieznany, matka jest
jest też opiekun prawny (kawaler) - który nie jest spokrewniony z tym chłopakiem
Opiekun prawny złożył wniosek o ZR i dodatki na tego chłopaka, mam zamiar zrobić odmowę ponieważ od matki chłopak nie ma ustalonych alimentów,
tyle, że nie wiem czy skoro chłopak jest pełnoletni potraktować go jako "osobę uczącą się" w imieniu której opiekun prawny składa wniosek, czy może zostać przy tym, że opiekunowi prawnemu jako osobie samotniej wychowującej dziecko nie zostały zasądzone alimenty na to dziecko.
pomóżcie!
jollaa
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Re: "dziecko" czy "osoba ucząca się" - jak do tego podejść

Post autor: jollaa »

art. 3 pkt 13: osoba ucząca się - oznacza to osobę pełnoletnią uczącą się, niepozostającą na utrzymaniu rodziców w związku z ich śmiercią lub w związku z ustaleniem wyrokiem sądowym lub ugodą sądową prawa do alimentów z ich strony;

Ten chłopak nie jest osobą uczącą sie w świetle powyższego. Bo matka żyje i nie ma od niej alimentów
root
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA/500+
Kontakt:

Re: "dziecko" czy "osoba ucząca się" - jak do tego podejść

Post autor: root »

i właśnie dlatego chcę dać odmowę, bo nie ma alimentów od matki.
Gdyby nie był ubezwłasnowolniony i złożył sam na siebie, to bym go rozpatrywała jako osobę uczącą się, i dała odmowę bo nie ma od matki alimentów.
ODPOWIEDZ