Dziecko ma KDR w rodzinie ojca, ale o tym nie wie i ojciec nie chce udostępnić jednej formy kart matce - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 12 lis 2020, 10:45

Dzień dobry,
Może ktoś miał podobny problem?
Mam taką sytuację - matka złożyła teraz (październik 2020 r.) wniosek o KDR dla siebie i 3 - dzieci, w tym dziecka z pierwszego związku, które zamieszkuje z nią (jest ona rodzicem 3 dzieci), ale ojciec dziecka złożył w lutym br. wniosek o KDR dla ich wspólnego dziecka i dwójki z nowego związku. Matka nie wiedziała o tym, że jej dziecko ma już kartę w rodzinie ojca. Ojciec nie chce udostępnić jednej formy karty (tradycyjnej) dziecku - robi to po złości matce, ale karta jest dla dziecka, które w obecnej sytuacji nie korzysta z niej bo nie wie nawet że ją posiada, a ojciec ma sporadyczne kontakty z synem. Czy jest możliwość unieważnienia karty dla tego dziecka w rodzinie ojca i wydania nowej (bez opłat) w rodzinie matki, z którą faktycznie zamieszkuje?

Proszę o podpowiedź co zrobić w tej sytuacji.
Z góry dziękuję
Kaśka
kasiao
Stażysta
Od: 02 kwie 2019, 13:02
Zajmuję się: Profilaktyka, analizy

Napisano: 12 lis 2020, 10:50

Dodam, że zamówiłam dla niej i dla dwójki dzieci KDR, natomiast dla tego jednego dziecka nie bo ma już przyznane 2 formy KDR w rodzinie ojca. Czy mogę anulować karty w rodzinie ojca i zamówić ponownie w rodzinie matki? To dziecko mieszka z matką (adres zamieszkania ojciec w swoim wniosku wpisał ten u matki), a ojciec ma sporadyczny kontakt z dzieckiem, tak mówi matka.
kasiao
Stażysta

Napisano: 12 lis 2020, 11:48

Miałam taką samą sytuację, z tym że zadzwoniłam do ojca dziecka i przekonałam go do przekazania karty. Gdyby jednak tego nie zrobił to chciałam napisać matce dziecka odmowę i poinformować ją, że ma prawo się odwołać. Oczywiście kobieta załączyła mi wyrok, zgodnie z którym dziecko zamieszkuje wraz z nią.
Gabryśka
Stażysta
Od: 11 mar 2020, 10:37
Zajmuję się: KDR

Napisano: 12 lis 2020, 12:14

Dziękuję za podpowiedź.
A nie wiem czy można zrobić tak, że matka napisze oświadczenie, że dziecko zamieszkuje z nią cały czas od urodzenia, że ojciec ma sporadyczny kontakt z synem (nie mają sądownie ustalonych widzeń i innych spraw - nie byli małżeństwem), a dziecko nie może korzystać z tej karty bo ma ją ojciec i po złości nie chce przekazać matce (dla dziecka) choćby formy tradycyjnej zostawiając sobie wersję elektroniczną - jakby spotkał się z dzieckiem i mógłby wtedy skorzystać z tej karty.
kasiao
Stażysta

Napisano: 12 lis 2020, 12:57

kasiao pisze:
12 lis 2020, 12:14
Dziękuję za podpowiedź.
A nie wiem czy można zrobić tak, że matka napisze oświadczenie, że dziecko zamieszkuje z nią cały czas od urodzenia, że ojciec ma sporadyczny kontakt z synem (nie mają sądownie ustalonych widzeń i innych spraw - nie byli małżeństwem), a dziecko nie może korzystać z tej karty bo ma ją ojciec i po złości nie chce przekazać matce (dla dziecka) choćby formy tradycyjnej zostawiając sobie wersję elektroniczną - jakby spotkał się z dzieckiem i mógłby wtedy skorzystać z tej karty.
Niestety w ustawie nie ma zapisu, że dziecko musi zamieszkiwać z danym rodzicem dlatego nie ma podstaw do odmowy ojcu. Ja sobie wymyśliłam, że po prostu SKO bedzie miało rozkminę i może coś wymyślą. Mi zabrakło pomysłów.
Gabryśka
Stażysta
Od: 11 mar 2020, 10:37

Napisano: 12 lis 2020, 13:24

OK. Dziękuję za podpowiedź.
kasiao
Stażysta

Napisano: 12 lis 2020, 15:55

A co w przypadku unieważnienia KDR dla dziecka w rodzinie ojca, z której dziecko nie może korzystać i teraz matka chce wnioskować o KDR ?
Czy jeśli matka będzie wnioskować o KDR to nie musi za nią zapłacić ?
kasiao
Stażysta

Napisano: 03 gru 2020, 14:49

a że tak zapytam czy ta matka i ojciec mieszkają w jednej gminie i czy ojciec temu dziecku wyrobił uprzednio kdr w wersji elektronicznej?
Bo jak by byli w tej samej gminie to zawsze można matce udostępnić wersję elektroniczną dla dziecka, wystarczy ZKDR-04 wypełnić zmienić w systemie nr tel i adres e-mail u dziecka i tym samym dziecko miało by kdr chociaż w wersji elektronicznej, a u ojca w plastiku i może to by było salomonowym rozwiązaniem? :lol:
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31

Napisano: 07 gru 2020, 15:18

ja po konsultacji z prawniczką, po pierwszym takim przypadku z baaardzo kłótliwymi stronami sporu, załatwiam to tak:
proponuję Pani wniesienie o duplikat Karty dla tego dziecka, informuję, że wiąże się to z opłatą, i chyba w trzech takich przypadkach osoby się na to zgodziły i dzieci w końcu mogą korzystać z Karty :) (oczywiście była to sytuacja jak opisana powyżej, czyli tatuś nie dał Karty matce/dziecku, i nawet na ZKDR-05 wpisują, że rodzic nie chce udostępnić Karty dziecku. ogólnie chodziło nam o działanie na korzyść nie jednego z rodziców, tylko tego dziecka - w końcu to ono ma prawo do zniżek).
pojawiła się propozycja odmowy wszczęcia postępowania w części dla tego dziecka i odwołanie się, ale przy przerobie wielkiej gminy jakoś nie chce nam się jeszcze martwić SKO :P ale opcja też spoko, bo potem można się na to powołać (były jakieś wyroki, chyba dwa? gliwice? gdzie poszli na rękę tego drugiego rodzica, przy którym jest dziecko - no bo właśnie, nie ma wykładni w ustawie lol)
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x