dziecko mieszka z dłużniczką
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR, FA
- Kontakt:
dziecko mieszka z dłużniczką
Ojciec złożył wniosek na FA, a dziecko w chwili obecnej nie jest u niego tylko u dłużniczki. Przyznać mu w takim wypadku świadczenia z FA na dziecko czy nie? Dodam, że ma wyrok zasądzający alimenty od dłużniczki na dziecko.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: dziecko mieszka z dłużniczką
wezwać do złożenia wyjaśnień pod czyja opieką faktycznie jest dziecko, jeżeli przyjdzie i napisze że u matki to odmowa, w praktyce proszą o nie rozpatrywanie wniosku
-
- Praktykant
- Kontakt:
A czy żeby dać odmowę nie muszę mieć czegoś z sądu typu uchylenie alimentów na to dziecko od matki czy przyznanie matce opieki nad dzieckiem?
-
- Praktykant
- Kontakt:
Może ktoś miał taką sytuację?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczenia wychowawcze, rodzinne i fundusz
- Kontakt:
Ja miałam taka sytuację. Matka pobierała Fa a dziecko faktycznie było z ojcem -dłużnikiem. Ojciec pisał cos do prokuratury w tej sprawie, my wydalismy dla prokuratury odmowę uchylenie decyzji przyznającej Fa i wszystko było ok. Jest wyrok zasądzający alimenty i tego trzeba sie trzymać. Teraz ten ojciec zmienił wyrok i ma alimenty zasądzone na córkę od matki.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA/ŚW/ŚR
- Kontakt:
Miałam podobną sytuację, tylko trochę bardziej skomplikowaną. FA pobierała matka na syna, ojciec przyniósł z sądu postanowienie, ze syn teraz powinien mieszkać u niego (zabezpieczenie do czasu rozprawy). FA uchyliłam, matka się odwołała bo syn przebywał pod tym samym adresem co matka (u babci), ojciec go zabierał tylko na weekendy. SKO utrzymało w mocy naszą decyzję uzasadniając, że mamy się kierować postanowieniem sądu.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Czyli na podstawie tego wyroku uchyliłaś tamtą decyzję i przyznałaś ojcu świadczenia z FA tak?emka9008 pisze: 06 lip 2021, 9:14 Ja miałam taka sytuację. Matka pobierała Fa a dziecko faktycznie było z ojcem -dłużnikiem. Ojciec pisał cos do prokuratury w tej sprawie, my wydalismy dla prokuratury odmowę uchylenie decyzji przyznającej Fa i wszystko było ok. Jest wyrok zasądzający alimenty i tego trzeba sie trzymać. Teraz ten ojciec zmienił wyrok i ma alimenty zasądzone na córkę od matki.
Oprócz dziecko mieszka z dłużniczką - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
umorzenie postepowania komorniczego
odpis protokołu-alimenty
zabezpieczenie w postaci zawieszenia postępowania
dziecko będzie się uczyć za granicą a FA
art. 8 b i 12 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów
Wszczęcia postępowania, wzruszenie ostatecznej decyzji.
stan należności w sprawozdaniu
OWD dłużnik za granicą
dłużnik wnosi o o zwrot prawa jazdy zatrzymanego na podstawie zaliczki
Komornik prosi o zwrot wcześniej przesłanej wpłaty od dłużnika?
decyzja o NP nieprawomocna w odwołaniu...
Czy w takim przypadku tez wysyłacie zawiadomienia do prokuratury
Wniosek o zwrot prawa jazdy - wzór
odsetki od nienależnie pobranych świadczeń w Nemezis
świadczenia z FA
Kurator ds. doręczeń