dziecko mieszka z dłużniczką

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Eli55
Praktykant
Zajmuję się: ŚR, FA
Kontakt:

dziecko mieszka z dłużniczką

Post autor: Eli55 »

Ojciec złożył wniosek na FA, a dziecko w chwili obecnej nie jest u niego tylko u dłużniczki. Przyznać mu w takim wypadku świadczenia z FA na dziecko czy nie? Dodam, że ma wyrok zasądzający alimenty od dłużniczki na dziecko.
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: dziecko mieszka z dłużniczką

Post autor: eMGie »

wezwać do złożenia wyjaśnień pod czyja opieką faktycznie jest dziecko, jeżeli przyjdzie i napisze że u matki to odmowa, w praktyce proszą o nie rozpatrywanie wniosku
Eli55
Praktykant
Kontakt:

A czy żeby dać odmowę nie muszę mieć czegoś z sądu typu uchylenie alimentów na to dziecko od matki czy przyznanie matce opieki nad dzieckiem?
Eli55
Praktykant
Kontakt:

Może ktoś miał taką sytuację?
emka9008
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze, rodzinne i fundusz
Kontakt:

Post autor: emka9008 »

Ja miałam taka sytuację. Matka pobierała Fa a dziecko faktycznie było z ojcem -dłużnikiem. Ojciec pisał cos do prokuratury w tej sprawie, my wydalismy dla prokuratury odmowę uchylenie decyzji przyznającej Fa i wszystko było ok. Jest wyrok zasądzający alimenty i tego trzeba sie trzymać. Teraz ten ojciec zmienił wyrok i ma alimenty zasądzone na córkę od matki.
Agnieszka62
Stażysta
Zajmuję się: FA/ŚW/ŚR
Kontakt:

Post autor: Agnieszka62 »

Miałam podobną sytuację, tylko trochę bardziej skomplikowaną. FA pobierała matka na syna, ojciec przyniósł z sądu postanowienie, ze syn teraz powinien mieszkać u niego (zabezpieczenie do czasu rozprawy). FA uchyliłam, matka się odwołała bo syn przebywał pod tym samym adresem co matka (u babci), ojciec go zabierał tylko na weekendy. SKO utrzymało w mocy naszą decyzję uzasadniając, że mamy się kierować postanowieniem sądu.
Eli55
Praktykant
Kontakt:

emka9008 pisze: 06 lip 2021, 9:14 Ja miałam taka sytuację. Matka pobierała Fa a dziecko faktycznie było z ojcem -dłużnikiem. Ojciec pisał cos do prokuratury w tej sprawie, my wydalismy dla prokuratury odmowę uchylenie decyzji przyznającej Fa i wszystko było ok. Jest wyrok zasądzający alimenty i tego trzeba sie trzymać. Teraz ten ojciec zmienił wyrok i ma alimenty zasądzone na córkę od matki.
Czyli na podstawie tego wyroku uchyliłaś tamtą decyzję i przyznałaś ojcu świadczenia z FA tak?
ODPOWIEDZ