upewnijcie mnie czy tak jest dziecko rodzi się powiedzmy w listopadzie wniosek złożony w listopadzie czy ja mam czas do końca stycznia żeby ten wniosek rozpatrzyć i wypłacić świadczenia? czy ten przepis tyczy się innych wniosków?
Art. 9 ust. 5 Ustawy z dnia 26 kwietnia 2019 r. o zmianie ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci oraz niektórych innych ustaw:
- W przypadku gdy osoba ubiegająca się o świadczenie wychowawcze na okres, o którym mowa w art. 7 ust. 2, złoży wniosek wraz z wymaganymi dokumentami w okresie od dnia 1 listopada 2019 r. do dnia 30 listopada 2019 r., ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego oraz wypłata przysługującego świadczenia wychowawczego następuje do dnia 31 stycznia 2020 r.
wiem jak brzmi artykuł tylko zastanawiam się czy on ma zastosowanie do takich przypadków czy tylko do tych którzy mieli wcześniej świadczenia i składają na nowy okres
Do każdego z tych przypadków. Przepis ten dotyczy wszystkich wniosków złożonych w XI 2019 r.. Niezależnie czy osoba wcześniej już pobierała świadczenie czy to jest nowy świadczeniobiorca.