Dziecko pod opieką ciotki, wstrzymać świadczenia matce??! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 25 kwie 2014, 11:31

Witam, Kobieta ma zasiłek rodzinny i fundusz na dwóch synów: 18-letni i 7-letni.
Otrzymałam postanowienie sądu z dnia 23 kwietnia, który na czas postępowania w sprawie władzy rodzicielskiej matki, umieścił 7-latka pod opieką jego ciotki.
Czy mam odmówić na 7-latka rodzinnego i funduszu od maja?
Jeśli tak, na jakiej postawie?
Umieszczenie dziecka u ciotki to raczej nie piecza zastępcza. w postanowieniu nie ma nic o ustanowieniu ciotki rodziną zastępczą.
Myślałam nad definicją rodziny: "pozostające na utrzymaniu dzieci". 7-latek już nie jest na utrzymaniu.
Bardzo proszę o podpowiedź!
Kalka

Napisano: 25 kwie 2014, 14:21

Mam ten sam problem :/
nagu

Napisano: 25 kwie 2014, 14:23

Napisałam do ministerstwa dziś. Zobaczę co mi odpiszą.
Kalka

Napisano: 25 kwie 2014, 14:25

jak zwykle "ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych nalezy do organu własciwego"
wiosna1

Napisano: 25 kwie 2014, 14:26

FA płacisz, przy ZR możesz kombinować, że dzieci nie pozostają na jej utrzymaniu
de Charette

Napisano: 25 kwie 2014, 14:49

Kalka ja wydzwaniałam cały dzień, ale nikt nie odbierał.
nagu

Napisano: 25 kwie 2014, 14:52

Ja wysłałam e-mail. Nie powiedzą już nic przez telefon. Kiedyś jak miałam problem też przesłałam pismo e-mail-em przez ich stronę i odpowiedzieli pismem. A jak nie odpowiedzą to będę na szkoleniu z Wardachem 21 maja to o zapytam.
Kalka

Napisano: 25 kwie 2014, 15:10

Dziecko nie jest pod opieką rodzica, któremu przyznano rodzinne. Moim zdaniem rodzinne się nie należy.
jan

Napisano: 25 kwie 2014, 15:22

Moim też, ale szukam sensownej podstawy prawnej.
Kalka

Napisano: 28 kwie 2014, 10:35

Zasiłek rodzinny ma na celu pokrycie częściowych wydatków na utrzymanie dziecka, na to bym sie powołała, skoro dziecko jest u ciotki to ona nie pokrywa wydatków związanych z dzieckiem.
Olala
Praktykant
Od: 11 kwie 2014, 9:45
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem