Zasilek dla opiekuna na siostre - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 25 kwie 2014, 10:55

Witam mam problem i nie wiem co robić. Mam benificjetke która od 2010 r pobierała świadczenie pielęgnacyjne bezterminowo na siostrę do dnia wygaśnięcia decyzji , czyli od 1 lipca została z niczym. Siostra benificjetki jest niepełnosprawna od urodzenia. Siostra się nią zajmuje bo ojciec niezyje a matka jest niepełnosprawna alkoholiczką w stopniu umiarkowanym i sama tez jest pod opieka córki. Pytanie moje brzmi czy ZDO należy się siostrze w sposób ciągły plus nadplata z odsetkami?Prawo do sp zostało jej wygaszone na mocy art 11ust 4. Ponieważ składała wniosek o sp na nowych warunkach i dostała odmowę bo matka żyje a na szo nie kwalifikuje się ponieważ nie ma rezygnacji z zatrudnienia! Co zrobić z takimi ludźmi oni nadal zostaną z niczym?Czy ten wyrok TK gwarantuje jej prawo do ZDO na bazie praw nabytych to znaczy starych? Nie wiem jak to interpretować mam metlik w głowie.
rudi 1970

Napisano: 25 kwie 2014, 11:11

Jak najbardziej nalezy jej sie i to z odsetkami.
A prawo do swiadczenia pielegnacyjnego to ty jej bezprawnie wygasiłeś, pomimo ze ten artykuł wcale ci tego nie nakazywał. Takze nie rób teraz ofiar z ludzi za swoje błędy.
m&m

Napisano: 25 kwie 2014, 11:26

Chwila ustawa o SP mówi iz sp należy się gdy niepelnosprawnosc powstała do 18 roku życia albo do 25 roku życia jeżeli się uczy, po za tym muszą być spełnione przesłanki ze rodzice nie żyją albo sa niepełnosprawni sami w stopniu znacznym. Tak interpretuje u nas kierownik ustawę która weszła w życie w 2013 r. Radca prawny tez tak mówi. A w przepisach obowiązujących do dnia 31 grudnia 2012 r w ustawie był zapis ze sp należy się gdy się gdy SA rodzice ale niemoga opiekować się dzieckiem bo SA jakieś tam przeszkody wiec przyznalem siostrze sp w 2010 r bo matka naduzywala alkoholu a ojciec niezyje. Czy w takim przypadku tej siostrze sprawującej opiekę należy się zwrot plus przyznanie na stale ZDO bo podopiecznama ma bezterminowe orzeczenie?
Gość

Napisano: 25 kwie 2014, 11:38

Witam ja ma podobny przypadek

Pani pobierała ŚP na siostrę. Utraciła prawo od 1 lipca 2013
Od 1 lipca pobiera dalej śp na siostrę
- niepełnosprawność od urodzenia
- rodzice nie żyją
- dziecko siostry małoletnie
Ale w maju dziecko będzie miało 18 lat ma orzeczenie o umiarkowanym stopniu więc śp nie przysługuje
Szo też nie można przyznać bo brak rezygnacji
Czy będę mogła przyznać jej ZDL?
Szkoda mi babki bo rzeczywiście sprawuje opiekę czy powinnam ja poinformować, że może się ubiegać od dnia wejścia w życie ustawy o ZDL?
wiosna1

Napisano: 25 kwie 2014, 11:44

U mnie matka niepełnosprawne w żyje i to blokuje staranie się siostry o sp.
rudi 1970

Napisano: 25 kwie 2014, 11:49

Wiosna ale o co chodzi z tym , ze Ale w maju dziecko będzie miało 18 lat ma orzeczenie o umiarkowanym stopniu więc śp nie przysługuje
Teraz jakie ma orzeczenie
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2014, 12:16

Wiosna w twoim przypadku, jesli pani pobiera obecnie świadczenie pielegnacyjne, to pewnie ma go przyznane na czas nieokreslony. To w czym masz problem? Przeciez takiej decyzji wygasić nie możesz. No chyba że pani sama chce zrezygnowac, żeby dziecko pobierało.
m&m

Napisano: 25 kwie 2014, 12:20

Gościu a dlaczego ma sie jej nie należeć, skoro prawo do śp,które miała przyznane na czas nieokreslony wygasło jej z mocy prawa z dniem 1 lipca 2013. Przeciez ZDO jest właśnie dla tych osób.
m&m

Napisano: 25 kwie 2014, 12:33

m&m pisze:Gościu a dlaczego ma sie jej nie należeć, skoro prawo do śp,które miała przyznane na czas nieokreslony wygasło jej z mocy prawa z dniem 1 lipca 2013. Przeciez ZDO jest właśnie dla tych osób.
Jest kwestą czy dziecko osoby niepełnosprawnej, które ukonczy 18 rok życia i jest spokrewnione w pierwszym stopniu jest w stanie sprawowac opiekę. To jest kwestia, która organ będzie musiał ustalić. Przeszkoda musi mieć charakter obiektywny, czyli być niezależna od woli osoby zainteresowanej.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2014, 12:36

jest zapis art. 17 ust. 1a. Osobom, o których mowa w ust. 1 pkt 4, innym niż spokrewnione w pierwszym stopniu z osobą wymagającą opieki, przysługuje świadczenie pielęgnacyjne, w przypadku gdy spełnione są łącznie następujące warunki:
1) rodzice osoby wymagającej opieki nie żyją, zostali pozbawieni praw rodzicielskich, są małoletni lub legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności;
2) nie ma innych osób spokrewnionych w pierwszym stopniu, są małoletnie lub legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności;
3) nie ma osób, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, lub legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności.

- legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu i tyle
wiosna1

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x