dziecko pozostawione w szpitalu - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 27 sie 2013, 11:56

Dziecko zostało pozostawione w szpitalu na terenie naszego powiatu, ma zostać umieszczone w placówce, rozumiem więc że jesteśmy właściwi do ponoszenia wydatków i zawarcia ewentualnego porozumienia w tej sprawie. Powiedzcie mi proszę co w tej sytuacji z odpłatnością gmin?
~grazka

Napisano: 27 sie 2013, 12:24

Odpłatność za dziecko pozostawione w szpitalu ponosi zawsze Powiat właściwy miejscu zameldowania matki biologicznej, ponieważ bezpośrednio po urodzeniu dziecko zostaje przypisane matce biologicznej a matka przez okres 6 tygodni po urodzeniu prawo wrócić po dziecko.
Tak u nas wygląda sprawa z ponoszeniem wydatków za dzieci pozostawione w szpitalu.
~Paula

Napisano: 27 sie 2013, 13:34

Ale ona od razu po urodzeniu oświadczyła iż pozostawia dziecko to chyba w tej sytuacji nie możemy brać pod uwagę jej miejsca zameldowania tylko zastosować art. 191 ust. 13 ustawy że wydatki ponosi powiat miejsca pozostawienia dziecka? Mam pierwszą taką sytuację, więc mam wątpliwości. Nie wiem też co w tej sytuacji z odpłatnością gminy.
~grazka

Napisano: 27 sie 2013, 13:35

A co jeśli matka nie jest nigdzie zameldowana? Nie ma już obowiązku meldunkowego i przyjechała do innego miasta tylko by urodzić dziecko.
~Kasia2

Napisano: 27 sie 2013, 13:40

gmina nie dopłaca płci powiat tylko i wyłcznie
~aga

Napisano: 27 sie 2013, 14:42

Oczywiście nie ma już obowiązku meldunkowego. Jeżeli nie jest zameldowana w aktualnym miejscu zamieszkania, bierzemy ostatnie stałe miejsce meldunku. Nie ma znaczenia kiedy ona złożyła oświadczenie, ponieważ jeżeli jest znana tożsamość rodziców dziecka pozostawionego w szpitalu po urodzeniu, wówczas co do ustalenia Powiatu właściwego do ponoszenia kosztów utrzymania dziecka będą mieć zastosowanie zasady oghólne czyli art 191 ust 1 u.o.w.r.i.s.p.z.
Właściwa gmina ponosi wówczas koszty zgodnie z art 191 ust 9 i 10 ustawy. Zgodnie z podstawową zasadą ustalenie właściwej gminy następuje według - w pierwszej kolejności - ostatniego miejsca zamieszkania dziecka przed umieszczeniem go po raz pierwszy w pieczy zastępczej. Zgodnie z art. 25 k.c miejsce zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu. Miejscem zamieszkania dziecka pozostającego pod władzą rodzicielską jest miejsce zamieszkania tego z rodziców, któremu wyłącznie przysługuje władza rodzicielska lub któremu zostało powierzone wykonywanie władzy rodzicielskiej (art. 26 par. 1 k.c.).
Dodatkowo należy wziąć pod uwagę fakt, że przepis art.119 (2) K.R.I.O., zgodnie z którym zgoda rodziców na przysposobienie dziecka nie może być wyrażona wcześniej niż po upływie 6 tygodni od urodzenia się dziecka. Przez okres co najmniej 6 tygodni dopóki rodzice nie złożą przed sądem stosownego oświadczenia, rodzice nie są pozbawieni władzy rodzicielskiej.
~Paula

Napisano: 27 sie 2013, 15:06

Zgadzam się z grazką koszty ponosi powiat , w którym dziecko zostało pozostawione (art.191 ust. 13), więc nie będzie porozumienia
~A..

Napisano: 27 sie 2013, 15:54

Jak \"A\". art. 191 ust. 8 pkt 2 - nie ma mowy o pozostawieniu w celu przysposobienia, tylko o pozostawieniu (gdziekolwiek - bo nawet nie ma słowa w szpitalu, np w tzw. oknie życia, w sklepie, kościele itd...) dzieci bezpośrednio po urodzeniu lub o dzieciach, których tożsamość rodziców jest nieznana. Art. 191 ust. 13 - wskazanie na ponoszenie wydatków przez powiat właściwy ze względu na pozostawienie dziecka. Nie zawiera się porozumienia, tylko odzyskuje poniesione wydatki (art. 191 ust. 8)
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 27 sie 2013, 16:06

Nie mam pewności co do ponoszenia wydatków przez gminę, bo ustawa nie zawiera wyłączenia stosowania przepisów art. 191 ust. 9 i 10 w sytuacji, o której mowa w art. 191 ust. 8 pkt 2. Na miejscu powiatu właściwego do ponoszenia wydatków chyba starałabym się odzyskać pieniądze od właściwej gminy stosując zapisy art. 191 ust. 9 lub 10, a jeśli będzie kłopot w ustaleniu gminy ze względu na miejsce zamieszkania dziecka przed umieszczeniem po raz pierwszy w pieczy zastępczej - ustępy 2 do 4.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 27 sie 2013, 17:14

Bardzo dziękuje, powiedzcie mi jeszcze, jak w kwestii porozumienia z tego co pisze większość porozumienia się nie zawiera więc na jakiej podstawie ponoszę te wydatki jeżeli dziecko umieszczę w innym powiecie? Może głupio pytam, ale pierwszy raz mam taką sytuację i chciałabym zrobić właściwie.
~grazka

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x