rodzina zast. chce przejść na nowe zasady - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 23 sie 2013, 14:08

Czy rodzina zastępcza, która dotychczas pobierała świadczenie zgodnie z ustawą o pomocy społecznej może teraz przejść na zasady ustawy o pieczy? Rodzina zadeklarowała, że chciałaby z małoletnim podopiecznym skorzystać z nowej ustawy i przejść na nowe warunki. Czy ktoś z was dysponuje może jakimś wyjaśnieniem z Ministerstwa w takiej sprawie? Będę wdzięczna za podesłanie na nr faksu 68 323-69-01
~MOPS1

Napisano: 23 sie 2013, 15:36

Nie spotkałam się z taką możliwością.

Jedynie kto może przejść ze \"starej\" na \"nową\" to osoba usamodzielniana otrzymująca pomoc na kontynuowanie nauki. W przepisach przejściowych (art. 240 ust. 3) wyraźnie jest napisane, że takim osobom, jeśli nie spełniają kryterium ze \"starej\" ustawy można przyznać wg \"nowej\". Oni więc mają \"furtkę\".

Podobnej furtki nie mają pozostałe osoby korzystające ze świadczeń. Gdyby taka była albo by napisali, że taka jest albo nie wyszczególnialiby, że istnieje taka możliwość, ale tylko w konkretnym przypadku.

W czasie kiedy weszła nowa ustawa, rodziny zastępcze miały wybór i z tego wyboru skorzystały.

Sama jestem ciekawa, czy przypadkiem Ministerstwo nie twierdzi inaczej...
~Kasia2

Napisano: 23 sie 2013, 15:55

My dostaliśmy interpretacje ale odnośnie osób pełnoletnik będących w pieczy, rodzina ma prawo przejść na ustawę o pieczy nawet jeśli się zadeklarowała że jest na ustawie o pomocy więc być może w stosunku do nieletnich też coś takiego jest?
~MOPS1

Napisano: 28 sie 2013, 10:28

Powiem szczerze, że zainteresował mnie temat i ta interpretacja z Ministerstwa ws. pełnoletnich w pieczy.
Mogę prosić o przesłanie faxem? 32 43 43 713
~Kasia2

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x