dziecko urodzone za granicą - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 13 maja 2013, 11:05

pan przyszedł i chce becikowe mi4eszkają w Anglii i tam się urodziło dziecko z us za 2011 mają 0 teraz pracują tam w Anglii jakie wziąć dochodu do beciku?
~gosia

Napisano: 13 maja 2013, 11:16

odmowa, nie mieszkają w Polsce
~Jola

Napisano: 13 maja 2013, 11:18

Mam podobny przypadek dziecko urodzone w angli ale w 2012 roku. Rodzicie złożyli polski akt ur. oraz zaśw. lekarskie. Czy mogę przyznać na starych zasadach becik?
~eta

Napisano: 13 maja 2013, 11:39

na jaki art. się powołać dojąc tą odmowę
~gosia

Napisano: 14 maja 2013, 10:34

Ustal gdzie zamieszkują, wezwij do napisania oświadczenia czy wyjaśnień. Ja w odmowie napisałem, że centrum bytowe rodziny jest za granicą + art. 1 ust. 3 - świadczenia rodzinne przysługują jeżeli osoby zamieszkują na terytorium RP przez okres zasiłkowy w którym otrzymują świadczenia rodzinne. SKO utrzymało.
~Iks

Napisano: 14 maja 2013, 14:45

a gdy napisze mi oświadczenie że mieszka tutaj z us za 2011 rok oboje mają 0 to nie mam aktualnej sytuacji czy kazać im się zarejestrować w biurze pracy?
~gosia

Napisano: 14 maja 2013, 15:15

zmusic go nie możesz bo nie ma obowiązku aby wnioskodawca który wykazuje dochody zero musi być zarejestrowany w UP, ale skoro pracuje w Angli to niech wykaże dochody które tam uzyskuje, na oświadczeniu o dochodach nieopodatkowanych i wtedy przeliczysz normalnie i sprawdzisz czy się lapia na becik
~Ilonka

Napisano: 15 maja 2013, 13:48

ale skoro przyniesie dochody z anglii to nie należy tego potraktować tak że mieszka w aanglii
~gosia

Napisano: 15 maja 2013, 13:50

jeszce jedno pytanie co z tymi dochodami z Anglii mam prosić o umowę o pracę i dochód za miesiąc następujący po ... ? bo z us za 2011 mają 0 zł.
~gosia

Napisano: 10 cze 2013, 11:51

mam pytanko tak w temacie... czy jeśli kobieta z mężem mieszkają za granicą i tam w grudniu urodziła dziecko (czyli dochód do beciku się nie liczy), pobiera tam świadczenia rodzinne i pobrała też coś z tytułu urodzenia dziecka to może starać się o becik w Polsce? Oni mają w Polsce mieszkanie, początek ciąży chodziła do ginekologa w Polsce więc pewnie przepisze jej z książeczki do zaświadczenia trymestry, załatwi akt urodzenia, i oświadczy że mieszka tu, to czy jest jakaś podstawa żeby jej nie przyznać becikowego?
~Ola

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x