Czy na dziecko w Hospicjum przysługuje zasiłek pielęgnacyjny? Opiekunem prawnym jest siostra zakonna która tam jest szefową, NFZ przesyła na nie środki finansowe tylko na leki. Dziecko nie ma rodziców, nie wiem czy nie żyją czy się wyparli tego bidulka. Siostra do mnie zadzwoniła i nie wiem? Powiedziałam się muszę to przeanalizować i oddzwonię.
a czy mogę uznać to zatem że nie jest to instytucja zapewniająca całodobowe utrzymanie? Mam wątpliwości bo w ustawie jest że instytucja zapewniająca całodobowe utrzymanie oznacza to dom pomocy itd. ...., jeżeli instytucje te zapewniają nieodpłatnie pełne utrzymanie. Rodzice nie płacą, siostra zakonna jest opiekunem prawnym i jedynym ich dofinansowaniem jest NFZ, który przekazuje pieniądze na leki. Nie jestem pewna, a chciałabym dobrze poinformować.
Jeżeli za pobyt tej osoby nikt z osób zobowiązanych nie płaci ani 1 zł. to moim zdaniem jest to instytucja zapewniająca całodobowe utrzymanie i zasił. się nie należy /oczywiście nie mówimy o dofinansowaniu z NFZ
ustawą. Hospicja żyją z dofinansowania NFZ i dobrowolnych składek. Osoba nie jest tam umieszczana, tak samo jak nie jest umieszczana w szpitalu.
Czy jak osoba przebywa w szpitalu (też za nic nie płaci) macie wątpliwości czy przyznać ZP?