dziecko w rodzinie zastępczej do kiedy przyznać? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 06 cze 2017, 13:26

mam rodzinę 2 rodziców i 2 własnych dzieci oraz dziecko dla której są rodzina zastępcza czyli 2+3. Moje pytanie do kiedy przyznać KDR dla dziecka w rodzinie zastępczej, obecnie dziecko ma 17 lat , w 2018 r. będzie już pełnoletnie
czy KDR powinna być przyznana do pełnoletności czy do końca nauki
Bo jak to jest jeśli dziecko będzie pełnoletnie to już w rodzinie zastępczej nie jest tak????
bardzo proszę o jakąś podpowiedź
OPS72
Praktykant
Od: 31 maja 2017, 9:26
Zajmuję się: FA i ŚW

Napisano: 06 cze 2017, 13:28

ja bym przyznała do 18. r. ż.
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 07 cze 2017, 9:40

Nie wiem jak to wygląda z rodziną zastepczą, ale... Na pewno nie możesz przyznac dłużej jak 18 lat. Spójrz na wniosek jakie pola byś zaznaczyła? Bo ja tam takiej opcji jak powyżej 18 lat uczące się nie widze... jest "Dziecko w wieku powyżej 18 roku życia kontynuującego naukę w szkole lub szkole wyższej" lub "dziecko w wieku do 18". Jeżeli dziecko jest poniżej 18 roku życia to nie wymagasz dokumentów czy się uczy, tylko przyznajesz do 18-tki.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 07 cze 2017, 13:27

ze strony mrpips Czy rodzice zastępczy i osoby prowadzące rodzinne domy dziecka dostają Kartę Dużej Rodziny dożywotnio?

Rodzicowi przez którego rozumie się także rodzica (rodziców) zastępczych lub osobę (osoby) prowadzącą rodzinny dom dziecka, Kartę przyznaje się dożywotnio, natomiast dziecku umieszczonemu w rodzinnej pieczy zastępczej - na czas umieszczenia w danej rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka. W przypadku braku określenia terminu umieszczenia w rodzinnej pieczy zastępczej, Kartę przyznaje się do 18 r. ż. Jednakże w przypadku wystąpienia zmian mających wpływ na uprawnienie do korzystania z programu członek rodziny wielodzietnej jest obowiązany do niezwłocznego powiadomienia o tym wójta / burmistrza lub prezydenta miasta. Wójt / burmistrz / prezydent miasta informuje o tym obowiązku wydając Kartę.
malawi
Stażysta
Od: 05 cze 2017, 12:59
Zajmuję się: FA/KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x