podnoszę pytanie
dziecko ur. 30.11.2016r., zmarło 1.12.2016r., to jak rodzic składając wniosek o becikowe w styczniu 2017r. może uwzględniać go w składzie rodziny ?
a jeżeli już jest tak napisane to na ile dochód podzielić ?
464 odsłon i nikt nic w temacie więcej nie powie
każdy myśli, "jak dobrze, że u nas nikt taki nie złożył wniosku", więc co mi tam, niech robią jak chcą ...
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
W ustawie masz jasno napisane że przysługuje w przypadku urodzenia żywego dziecka, więc dziecko urodziło się żywe. Miesiąc temu miałam taki sam przypadek i przyznaliśmy becikowe, bo rodzina się kwalifikowała i do składu rodziny podała również te dziecko które zmarło. Do wniosku dołączyła akt urodzenia i akt zgonu.
wielkie dzięki
Gościu, może i Cię to denerwuje, że niby drążę temat, ale trudno mi wytłumaczyć kierownikowi (mam to zrobić na piśmie)dlaczego dzielę dochód na 3 osoby, skoro dziecka nie ma na dzień złożenia wniosku
i tak jak jasno napisane jest w ustawie, że przysługuje w przypadku urodzenia żywego dziecka, a dziecko urodziło się żywe, tak też jasno jest napisane, że
dochód członka rodziny – oznacza to przeciętny miesięczny dochód członka rodziny (...)
i stąd ta "kierownicza" wątpliwość, że niby członkiem rodziny jest to zmarłe dziecko ?