Pani może pobierać w tym samym czasie św. pielęgnacyjne i św. rodzicielskie na różne dzieci. Nie mogłaby na to samo dziecko pobierać dwóch świadczeń.
Miałam taki przypadek, Pani pobierała św. pielęgnacyjne na syna, potem urodziła drugie dziecko i wnioskowała o św. rodzicielskie. Dałam odmowę rodzicielskiego. Pani się odwołała i SKO przyznało zaznaczając, że nie przysługiwałyby dwa świadczenia na to samo dziecko.
ale powinna się wyrejestrować z krus zeby mieć świadczenie pielęgnacyjne, a ona ma u mnie świadczenie pielęgnacyjne od lutego 2015 a od listopada 2016 dostała zasiłek macierzyński z krus bo urodziła drugie dziecko to chyba nie moze tak być
stąd macierzyński że jak składała u nas na św. piel to sie nie wyrejesterowała z krus, dopiero jak dostała ten macierzyński to odkręcam caly bałagan który powstal. ale jak od stycznia mają ją wyrejestrować z krus i cofnąć jej macierzyński to ja mogę jej wypłacic świadczenie rodzicielskie od 17.11.2016 od dnia urodzenia się dziecka /dzisiaj złożyła u mnie wniosek na św. rodzicielskie/?
No to ty powinnaś sobie przypilnować, żeby się wyrejestrowała. Przecież ty jej musisz placić składki albo do ZUS albo do KRUS. i macierzyński były na legalu. No ale jak tak to możesz jej wypłacić " Prawo do świadczenia rodzicielskiego ustala się, począwszy od miesiąca urodzenia lub przysposobienia dziecka, a w przypadku osób, o których mowa w art. 17c ust. 1 pkt 2 i 3, od miesiąca objęcia dziecka opieką, jeżeli wniosek o ustalenie prawa do świadczenia rodzicielskiego został złożony w terminie 3 miesięcy, licząc od dnia urodzenia lub przysposobienia dziecka, a w przypadku osób, o których mowa w art. 17c ust. 1 pkt 2 i 3, od dnia objęcia dziecka opieką. W przypadku złożenia wniosku po terminie, nie później jednak niż w okresach, o których mowa w art. 17c ust. 3, prawo do świadczenia rodzicielskiego ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek."