Pomoc społeczna ma na celu umożliwienie osobom/rodzinie przezwyciężenie trudnych sytuacji życiowych, których nie są one w stanie pokonać wykorzystując własne środki, możliwości i uprawnienia. Właściciel ma więc możliwość wykorzystania własnych zasobów. Rozporządzanie swoją własnością powinno mieć na celu maksymalizację zysku
z własności. W myśl art. 8 ust. 9 ustawy o pomocy społecznej w związku z § 1 pkt 2
lit. d rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 lipca 2012r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej
(Dz. U. 2012, poz. 823) przyjmuje się, że z 1 ha przeliczeniowego uzyskuje się dochód miesięczny w wysokości 250 zł., bez względu na fakt, czy ziemia uprawiana jest bezpośrednio przez właściciela, czy też oddana jest w dzierżawę, dochód ustala się tak samo, biorąc pod uwagę wielkość gospodarstwa rolnego(ha przeliczeniowe).
Miałem odwołanie do SKO i zostało podtrzymane moje stanowisko.
Ja tez mialam sytuacje. U nas nie wliczasz dochodu z hektarow tylko dochod z umowy dzierzawy.
Nie mozna przypisac dochodu wlascicielowi gospodarstwa oddanego w dzierzawe skoro tego nie uprawia i nie osiaga z tego tytulu zadnych dochodow i plonow.
pozwolę sobie nie zgodzić się z GOSIA2
a co jeśli ktoś przedstawi umowę dzierżawy na 0 zł,albo za worek ziemniaków?????
orzeczenia sądów mówią co innego i w pełni zgadam się ze Zbigniew 1
wiem, że się nie wlicza znam ustawę
chodzi mi o to,że jak ktoś ma hektary,a napisze Ci na oświadczeniu,że oddał w dzierżawę za świadczenia w naturze,to mu dochodu nie policzysz
zaraz poszukam orzeczeń
Ja stoję na swoim stanowisku, które zawarłem powyżej. Opieram się też na Orzeczenie NSA
III SA/Lu 77/07 - Wyrok WSA w Lublinie z 2007.05.15. które każe liczyć wszystkie dzierżawione hektary do dochodu.
Możliwe, że są zupełnie sprzeczne orzeczenia i tego nie neguje.
znalazłam na szybko takie
ale gdzieś jeszcze na pewno było takie, gdzie wyraźnie było napisane, że nie ma znaczenia czy gospodarstwo jest uprawiane, oddane w dzierżawe, czy leży odłogiem
IIISLA/Lu604/05
Dla obliczenia dochodu nie ma także znaczenia, czy gospodarstwo rolne przynosi jakiekolwiek zyski. W art. 8 ust. 9 ustawy o świadczeniach pieniężnych przyjęto ryczałtowo dochód uzyskiwany z hektara przeliczeniowego gospodarstwa w kwocie 194 zł. Taki też dochód stanowił podstawą obliczeń dokonanych przez organ.
I OSK 1393/07
Sposób obliczania dochodu z gospodarstwa rolnego ma charakter jedynie matematycznego przelicznika (liczba hektarów przeliczeniowych i kwota 194 zł) i kwestia zmniejszenia dochodów w związku z suszą nie mogła zostać uwzględniona.
III SA/Lu 77/07
Jest to o tyle istotne w sprawie, że wyklucza traktowanie gruntów wydzierżawionych jako wyłączone z podstawy ustalania dochodu osoby ubiegającej się o stypendium. Zatem niezależnie od tego, czy część gruntów gospodarstwa rolnego wydzierżawiona zostanie innej osobie, w świetle przepisów ustawy o pomocy społecznej stanowią one nadal własność osoby ubiegającej się o stypendium, a dochód od tych gruntów ustala się w kwocie 207 zł od 1 ha przeliczeniowego.
przy okazji znalazłam komentarz w Lexie na temat, który na tym forum budzi wiele kontrowersji tzn. czy odliczamy składki KRUS czy nie
Z kolei w przypadku działalności rolniczej zakłada się, że z 1 ha przeliczeniowego użytków rolnych dochód miesięczny wynosi 250 zł (art. 8 ust. 9 u.pom.społ.)764. W związku z obliczaniem dochodu powstała w orzecznictwie rozbieżność dotycząca tego, czy składki rolniczego ubezpieczenia społecznego podlegają potrąceniu od wyżej wskazanej, zryczałtowanej kwoty. Za taką opcją opowiedział się Naczelny Sąd Administracyjny, wskazując, że gdyby ustawodawca nie zamierzał przyznać rolnikom prawa do odliczania uiszczanych przez nich składek od dochodu na potrzeby pomocy społecznej, to taki zamysł powinien znaleźć odzwierciedlenie w treści art. 8 ust. 3 pkt 2 u.pom.społ.765 Przeciwko temu opowiedział się m.in. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie, prezentując stanowisko, iż w przypadku dochodów uzyskiwanych z prowadzenia gospodarstwa rolnego ryczałtowa kwota dochodu z 1 ha przeliczeniowego jest wyłączną podstawą jego ustalenia, co oznacza, że nie może ona podlegać pomniejszeniu o opłacane przez rolnika składki. Kwestia ta będzie zapewne budzić jeszcze wiele kontrowersji; mogłaby zostać rozstrzygnięta tylko uchwałą Naczelnego Sądu Administracyjnego w składzie powiększonym766.
Należy także dodać, że ryczałtowa kwota dochodu nie może, z racji swojej konstrukcji, podlegać korekcie (pomniejszeniu) na skutek określonych zdarzeń losowych, np. powodzi bądź suszy mającej wpływ na wysokość plonów. Szkodliwe skutki takich zdarzeń mogą być brane pod uwagę jedynie w przypadku takich świadczeń, których przyznanie nie jest zależne od kryterium dochodowego - w szczególności przy przyznawaniu zasiłku szkolnego, o którym mowa w art. 90e ust. 1767.