Napisano: 17 sty 2025, 10:07
Przepis art. 5 ust. 8a pkt 1 u.ś.r. wyłącza z dochodów te umowy dzierżawy, które spełniają wymogi z art. 28 ust. 4 pkt 1 lit. a)–d) u.u.s.r. W tym przypadku chodzi o grunty wydzierżawione przez emeryta/rencistę osobie obcej. Dokonywane jest to na podstawie umowy pisemnej zawartej – w przypadku renty stałej – co najmniej na 10 lat, a w przypadku renty okresowej – na okres wskazany w decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o przyznaniu tej renty, której zawarcie potwierdził wójt, właściwy ze względu na miejsce położenia przedmiotu dzierżawy, osobie niebędącej: a) małżonkiem rencisty, b) osobą pozostającą z rencistą we wspólnym gospodarstwie domowym, c) małżonkiem osoby pozostającej z rencistą we wspólnym gospodarstwie domowym. Umowa dzierżawy, stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, jest zawierana w celu wykazania, że działalność rolnicza ustała. W takich okolicznościach badanie celu umowy nie jest zadaniem organów prowadzących postępowanie administracyjne, gdyż cel umowy nie wymaga ustaleń, jeżeli – przy zachowaniu pozostałych warunków – wydzierżawiającym jest emeryt lub rencista wyrok NSA z 8.11.2006 r., I OSK 603/06, LEX nr 320063.
Miałem podobny przypadek gdzie osoba kwestionowała wliczenie dochodów z gospodarstwa rolnego pomimo dzierżawy na 10 lat, tylko ja miałem emeryta w ZUS a nie KRUS. Podstawową sprawą jest ustalenie czy umowa w ogóle została zgłoszona do Wójta Burmistrza, Prezydenta. Do umów sprzed lipca 2020 r. obowiązek zgłaszania chyba był do starostwa. Pytanie też czy wydzierżawiający jest emeryt rencista w KRUS. Ustal to i wydaj postanowienie o odmowie wydania zaświadczenia.