dzierżawa a dochód do CP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 16 sty 2025, 10:45

powiedzcie jak to u was liczycie!

rok temu przyszedł Pan o wydanie zaświadczenia wydałam zgodnie z wykazanymi dochodami i MF
a m.in wykazano 8ha gospodarstwa

dochod wyszedł na osobę wysoki

teraz ponownie dzownią chcą kolejne zaświadczenie ale tym razem składać beda umowę dzierżawy na 10 lat z innym panem została spisana .

co mam robić , od dekady nie miałam styczności z dzierżawą .
chłopak jest młody, nie oddał , nie przepisał, nie wydzierżawił niczego za emeryture ani rente

nie chce uprawiac tej ziemii bo pracuje zawodowo.

czy licze im te ha >? czy wystarczy ta umowa i nie muszę
Georgina
Referent
Od: 03 gru 2018, 19:21
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 16 sty 2025, 15:17

Dzierżawa musi być oddana w zamian za rentę/emeryturę z KRUS. W innych przypadkach dzierżawę się liczy.
marbar
Praktykant
Od: 20 kwie 2020, 12:53
Zajmuję się: ŚW, ŚR, FA, ST, DM, CP

Napisano: 16 sty 2025, 15:51

Do CP bierzemy póki co dochody za 2023 więc wtedy byli w posiadaniu gospodarstwa rolnego.
Kikaaa
Praktykant
Od: 11 paź 2023, 21:07
Zajmuję się: ŚR/FA/DG/CP

Napisano: 17 sty 2025, 9:48

Kikaaa pisze: Do CP bierzemy póki co dochody za 2023 więc wtedy byli w posiadaniu gospodarstwa rolnego.
nie odpisałam umowe dzierżawy maja od 2019 roku
tylko przy poprzednim wniosku w ogóle o tym nie wspomniał i liczylam normlanie ha !
Georgina
Referent

Napisano: 17 sty 2025, 10:07

Przepis art. 5 ust. 8a pkt 1 u.ś.r. wyłącza z dochodów te umowy dzierżawy, które spełniają wymogi z art. 28 ust. 4 pkt 1 lit. a)–d) u.u.s.r. W tym przypadku chodzi o grunty wydzierżawione przez emeryta/rencistę osobie obcej. Dokonywane jest to na podstawie umowy pisemnej zawartej – w przypadku renty stałej – co najmniej na 10 lat, a w przypadku renty okresowej – na okres wskazany w decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o przyznaniu tej renty, której zawarcie potwierdził wójt, właściwy ze względu na miejsce położenia przedmiotu dzierżawy, osobie niebędącej: a) małżonkiem rencisty, b) osobą pozostającą z rencistą we wspólnym gospodarstwie domowym, c) małżonkiem osoby pozostającej z rencistą we wspólnym gospodarstwie domowym. Umowa dzierżawy, stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, jest zawierana w celu wykazania, że działalność rolnicza ustała. W takich okolicznościach badanie celu umowy nie jest zadaniem organów prowadzących postępowanie administracyjne, gdyż cel umowy nie wymaga ustaleń, jeżeli – przy zachowaniu pozostałych warunków – wydzierżawiającym jest emeryt lub rencista wyrok NSA z 8.11.2006 r., I OSK 603/06, LEX nr 320063.

Miałem podobny przypadek gdzie osoba kwestionowała wliczenie dochodów z gospodarstwa rolnego pomimo dzierżawy na 10 lat, tylko ja miałem emeryta w ZUS a nie KRUS. Podstawową sprawą jest ustalenie czy umowa w ogóle została zgłoszona do Wójta Burmistrza, Prezydenta. Do umów sprzed lipca 2020 r. obowiązek zgłaszania chyba był do starostwa. Pytanie też czy wydzierżawiający jest emeryt rencista w KRUS. Ustal to i wydaj postanowienie o odmowie wydania zaświadczenia.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 17 sty 2025, 10:21

chlopak ma 25 lat - własciel tych hekatrów
wiec nie oddał w dzierzawe za rente i emeryture !

w ogole umowa z 2019 sporzadzona miedzy nim a drugim panem nie zawirała żadnych adnotacji ani pieczatek , nie potwierdzali zawartej umowy w UG ani starostwie
Georgina
Referent

Napisano: 17 sty 2025, 10:28

Jak masz to udokumentowane to wydaj im zaświadczenie ze swoim wyliczeniem (nie doczytałem, że pomiędzy pierwszym a drugim wniosek jest rok). Jak chcą to kwestionować to po wydaniu zaświadczenia złożą zaś wniosek podważając wyliczenia. Wtedy wydasz im odmowę i moga zażalać. U mnie tak kobieta zrobiła a SKO utrzymało.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x