pani złozyła wniosek i przełozyła dzierżaawe potwierdzoną u notariusza na 15 lat czy moge jej nie liczyc do dochodu pola a tylko dochód z dzierżawy 50 zl rocznie
ja mam taka odpowiedz z ministerstwa i nie wiem jak to rozumiec w skrócie ustawa o św rodiznnych nie zawiera ograniczeia ze umowy dzierżawy o ktorej mowa w art 5 ust. 8a pkt musi byc zawarta z emerytem/rencistą rolnym i ze zawarcie tej umowy musi skutkować uzyskaniem prawa do renty lub emerytury dla oddającego gospodarstwo rolne w dzierżawe. Umowa dzierżawy zawarta stosownie do przpeisów ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników o której mowa w art. 5 ust. 8a pkt. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych jest to umowa zawarta zgodnie z art 28 ust. 4 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r o ubezpieczeniu społęcznym rolników tj umowa spełniająca nastęujące warunki formalne określone w art. 28 ust. 4 pkt. 1 ustawy grunty będące przedmiotem tej umowy powinny byc wydzierżawione na podstawie umowy pismenej zawartej co najmniej na 10 lat i zgłosoznej do ewidencji gruntów i budynków osobie niebędącej:
małzonkiem emeryta lub rencisty
jego zstępnym lub pasierbem
osobą pozostająca z emerytem lub rencistą we wspólnym gospodarstwie domowym
małzonkiem osoby o której mowa w lit. b lub c
Gość pisze:czy mam żadać od neij potwierdzenia ze starostwa
tak
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
wg mnie dzierżawa na minimum 10 lat powinna być liczona w Zasiłku rodzinnym; i na tej podstawie nie powiniem być brany dochód. Niektóre opsy tak robią i ich radcy prawni mówią że jest ok, inni mówią że to źle. niektórzy szkoleniowcy są po jednej stronie, inni po drugiej.
a prawda jest taka że mało jest dzierżaw dawanych w zamian za rentę strukturalną , i nie branie takiej "zwykłej" dzierżawy pod uwagę jest BARDZO krzywdzące dla ludzi.