Dziwna sprawa - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 31 sty 2024, 14:03

Proszę o pomoc!
Byłe małżeństwo po rozwodzie z lokalu 50 metrów robi dwa mniejsze: nr 8 i 8a
8a posiada aneks kuchenny, łazienkę oraz pokój i wnioskodawca jest właśnie właścicielem tego lokalu. Mają projekt oraz zgodę ale wyodrębnienie prawne nastąpi dopiero po opłaceniu zadłużenia mieszkania, więc na wniosku zarządca-gmina wpisuje: lokal 8a, 50 metrów i opłaty na całe 50 metrów. Iść na wywiad i podzielić koszty na używany metraż czy jak to ugryźć? ;/
Nataliaxxx
Stażysta
Od: 13 lip 2023, 9:58
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 31 sty 2024, 15:11

Ja bym zrobiła tak: jeśli ma tytuł prawny - wywiad, na oświadczeniu ile metrów ma zajmowana powierzchnia, adnotacja do wniosku z przeliczenia wydatków na zajmowane metry, do wniosku dołączyłabym kserokopię dokumentów o zgodzie na podział rozpatrzyła.
gosiab
Praktykant
Od: 01 mar 2019, 12:34
Zajmuję się: PS/DE/DM/KDR/ZKR/ZKS

Napisano: 01 lut 2024, 9:38

Nataliaxxx pisze:
31 sty 2024, 14:03
Proszę o pomoc!
8a posiada aneks kuchenny, łazienkę oraz pokój i wnioskodawca jest właśnie właścicielem tego lokalu. Mają projekt oraz zgodę ale wyodrębnienie prawne nastąpi dopiero po opłaceniu zadłużenia mieszkania, więc na wniosku zarządca-gmina wpisuje: lokal 8a, 50 metrów i opłaty na całe 50 metrów. Iść na wywiad i podzielić koszty na używany metraż czy jak to ugryźć? ;/
Skoro nie ma jeszcze podziału, to nie w naszej kompetencji leży podział wydatków. Jeśli zrobi to zarządca, to ok.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 01 lut 2024, 15:43

Maxima pisze:
01 lut 2024, 9:38
Nataliaxxx pisze:
31 sty 2024, 14:03
Proszę o pomoc!
Skoro nie ma jeszcze podziału, to nie w naszej kompetencji leży podział wydatków. Jeśli zrobi to zarządca, to ok.
Wnioskodawca na oświadczeniu napisał że zajmują tylko połowę lokalu, a zarządca dał metraż całego lokalu oraz kwotę do zapłaty na cały lokal, co myślisz żeby zrobić w tej sytuacji? Ustawa mówi o podziale tylko w sytuacji wynajmu lub podnajmu, a tutaj jest to mieszkanie komunalne i ciężko mi cokolwiek wymyśleć, a do odmowy nie ma podstaw bo mieszą się w kryterium dochodowym, jedynie mogłabym wziąć cały metraż , tj. 50m i przekroczenie na dwie osoby, bo w gospodarstwie wykazano mi wnioskodawcę
z nową, obecną partnerką..
Nataliaxxx
Stażysta

Napisano: 01 lut 2024, 16:26

ja wzięłabym oświadczenie ile zajmuje wnioskodawca- to znaczy metraż pokoju lub pokoi i metraż części wspólnych jeśli takie są (przedpokój, kuchnia, łazienka). Piszesz, że 8a ma aneks kuchenny, łazienkę i pokój a 8 też? bo nie wiem czy używają to razem. W każdym razie składniki opłat za zamieszkanie (według aneksu) przeliczałabym tylko do powierzchni zajmowanej przez wnioskodawcę (czyli 8a)
jolasz
Stażysta
Od: 06 sty 2021, 13:05
Zajmuję się: DM

Napisano: 02 lut 2024, 8:25

jolasz pisze:
01 lut 2024, 16:26
ja wzięłabym oświadczenie ile zajmuje wnioskodawca- to znaczy metraż pokoju lub pokoi i metraż części wspólnych jeśli takie są (przedpokój, kuchnia, łazienka). Piszesz, że 8a ma aneks kuchenny, łazienkę i pokój a 8 też? bo nie wiem czy używają to razem. W każdym razie składniki opłat za zamieszkanie (według aneksu) przeliczałabym tylko do powierzchni zajmowanej przez wnioskodawcę (czyli 8a)
Mieszkanie 8 ma swoją kuchnie, a podział metrażu na jakiej podstawie? Ustawa mówi że liczymy zajmowaną powierzchnię tylko w przypadku najmu lub podnajmu, więc właśnie z tym się nie zgodzę, zwłaszcza, że zarządca nie rozdziela opłat ani metrażu na 2 mieszkania..
Nataliaxxx
Stażysta

Napisano: 02 lut 2024, 8:38

Osobiście, dałabym odmowę z tytułu przekroczenia powierzchni. Skoro zarzadca potwierdził wniosek podpisem to nie nam dane to zmieniać
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 02 lut 2024, 9:09

Maxima pisze:
02 lut 2024, 8:38
Osobiście, dałabym odmowę z tytułu przekroczenia powierzchni. Skoro zarzadca potwierdził wniosek podpisem to nie nam dane to zmieniać
A czy oświadczenie na którym strona pisze, że zajmuje tylko część powierzchni nie jest przeciwskazaniem do odmowy? Pierwszy i miejmy nadzieję ostatni raz mam taką ciężką sprawę...
Nataliaxxx
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem