Pani pobierała ŚP w innym ośrodku, prawo wygasło jej z 30.06.2013r. Była tez tam ubezpieczona społecznie i zdrowotnie. Przy ZDO stała się moim mieszkańcem i okazało się przy wywiadzie że od 2000r. jest właścicielem 1,05 ha przeliczeniowego czego nie ujawniała wcześniej i nigdy nie opłacała KRUS. Po konsultacji z moim LUW i KRUS nie przyznałam jej składek gdyż ma obowiązek ubezpieczenia w KRUS. KRUS wzywał ją do wyjaśnień nie stawiała się. Dziś mam wątpliwości bo nie jest nigdzie ubezpieczona a skoro pisze bzdurne oświadczenie, że rezygnuje z prowadzenia gospodarstwa rolnego to czy jednak mimo pierwszeństwa obowiązku w Krus to nie ja powinnam ją ubezpieczać?
uważam ze powinna być ubezpieczona przez OPS. NIe każdy kto ma 1 ha gospodarstwa ubezpieczony jest w KRUS, trzeba jeszcze prowadzić gospodarstwo rolne. Zwłaszcza ze wiesz ze ona nie jest ubezpieczona w KRUS-ie
Skoro nie była nigdzie ubezpieczona, to powinna podlegać od momentu przyznania zdo, czyli też wstecz.
Myślę, że kobieta nie poszła do KRUS, bo się boi, że mogą chcieć ją ubezpieczyć w KRUS od czasu kiedy weszła w posiadanie gospodarstwa rolnego, ale przecież wtedy była przy świadczeniu ubezpieczona w ZUS. KRUS nie ubezpiecza tych co mają ubezpieczenie w ZUS - a ta pani wtedy była ubezpieczona. Teraz ta pani ma wyjaśnioną sytuację, ponieważ KRUS wyklucza z ubezpieczenia tych co napisali oświadczenie o zaprzestaniu pracy, to tak samo nie będą chcieli ubezpieczyć pani, jeśli ta złożyła oświadczenia o zaprzestaniu pracy.
bzdury.
Pismo do KRUS z zapytaniem czy taka osoba podlega obowiązkowi ubezpieczenia. Jeżeli podlega - nie opłacać. Czy ona będzie sobie sama opłacać to jest sprawa między nią a KRUSem.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
No to może Elmer ma rację, napisz jeszcze jedno pismo do KRUS, oni napiszą do kobiety. Ty będziesz mieć porządek w papierach a ona nadal będzie nieubezpieczona - bo jak rozumiem pomimo, że kontaktowałaś się z KRUS nie masz od nich potwierdzenia i odpowiedzi, czy kobieta podlega, czy nie podlega - wiesz tylko, że fizycznie nie opłaca składek, bo nigdy tam nie opłacała.
Krus odpisał mi że taka osoba nie widnieje w ich ewidencji składkowej i przysłał mi wezwanie które wysłał do osoby. Pani oczywiście olała temat i nie stawiła się. wczoraj napisałam kolejny wniosek do KRUs czy jako właściciel ma obowiązek ubezpieczenia. Ponieważ nieszczęścia chodzą parami to wczoraj trafiła mi się kolejna babka w takiej samej sytuacji o jeszcze większym aerale. Chyba za bardzo przejmuje się za bałagan osoby bo np Pan z PUP powiedział mi wczoraj że oni rejestrują osoby z gospodarstwem do 2ha jako bezrobotne ale składek zawsze odmawiają w takich przypadkach bo oni mają obowiązek w KRUS. Dodam, że nasz KRUS nie wyrejestrowuje moich rolników mimo że wiedzą o bzdurnych oświadczeniach...