Witam. Dostałam wczoraj informację o przyznaniu świadczenia wychowawczego na dziecko urodzone w lutym. jak to w informacji od Wojewody jest tylko imię i nazwisko tej osoby i dane dziecka, mamy wypłacać swiadczenie wychowawcze a nawet nie mamy wniosku/numeru konta, adresu zamieszkania, no nic.. Jak to w końcu jest? czy rzeczywiście my mamy wypłacać świadczenie wychowawcze jeżeli zachodzi koordynacja a osoba złozyła wniosek w ZUS po 1 stycznia? Dodam, że pani w urzędzie wojewódzkim powiedziala,że nie prześle mi tego wniosku który otrzymali z ZUS bo nie mają takiego obowiązku...Moze ktoś miał taką sytuację?
Tak, te 21/22 do końca wypłaca gmina, nawet jak wniosek w ZUS, koordynacja w UW to wypłaca gmina. Dalszych zasad niestety nie znam, myślałem że były jakieś wewnętrzne komunikaty w tej sprawie.
Mam ten sam problem, Urząd Wojewodzki tez mi powiedział ze nie maja obowiązku przekazywać nam tych wniosków i podobno system sygnity umozliwia nam pobranie takiego wniosku ale od kogo i jak to juz nie wiedzą. Dzwoniłam do sygnity, nie znaja tematu.
Też miałam taką sprawę. Dolnośląski Urząd Wojewódzki we Wrocławiu przesłał mi jednak wniosek z Zusu, więc miałam wszystkie niezbędne dane. Panie z UW poinformowały mnie, że takie sytuacje będą się zdarzać i my jako gmina będziemy wypłacać pieniążki. Obawiam się, że wnioski na nowo narodzone dzieci też będą do nas wpływać.