DZIWNA SPRAWA Z KOORDYNACJĄ

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Monika03
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

DZIWNA SPRAWA Z KOORDYNACJĄ

Post autor: Monika03 »

Witam. Dostałam wczoraj informację o przyznaniu świadczenia wychowawczego na dziecko urodzone w lutym. jak to w informacji od Wojewody jest tylko imię i nazwisko tej osoby i dane dziecka, mamy wypłacać swiadczenie wychowawcze a nawet nie mamy wniosku/numeru konta, adresu zamieszkania, no nic.. Jak to w końcu jest? czy rzeczywiście my mamy wypłacać świadczenie wychowawcze jeżeli zachodzi koordynacja a osoba złozyła wniosek w ZUS po 1 stycznia? Dodam, że pani w urzędzie wojewódzkim powiedziala,że nie prześle mi tego wniosku który otrzymali z ZUS bo nie mają takiego obowiązku...Moze ktoś miał taką sytuację?
bubek
Podinspektor
Zajmuję się: koordynacja
Kontakt:

Re: DZIWNA SPRAWA Z KOORDYNACJĄ

Post autor: bubek »

Tak, te 21/22 do końca wypłaca gmina, nawet jak wniosek w ZUS, koordynacja w UW to wypłaca gmina. Dalszych zasad niestety nie znam, myślałem że były jakieś wewnętrzne komunikaty w tej sprawie.
https://www.kasarodziny.pl/
megi18
Praktykant
Zajmuję się: śr/500
Kontakt:

Post autor: megi18 »

Mam podobną sytuację, ale też nie mam żadnych dokumentów, bo złożone w ZUS.
Monika03
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Monika03 »

a czy dzwoniliście do urzędu wojewódzkiego?
megi18
Praktykant
Zajmuję się: śr/500
Kontakt:

Post autor: megi18 »

Tak dzwoniliśmy, ale powiedzieli, że oni nie mają obowiązku nam wniosków przesyłać i powinniśmy to jakoś z ZUS uzyskać.
mopsik22
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: mopsik22 »

Mam ten sam problem, Urząd Wojewodzki tez mi powiedział ze nie maja obowiązku przekazywać nam tych wniosków i podobno system sygnity umozliwia nam pobranie takiego wniosku ale od kogo i jak to juz nie wiedzą. Dzwoniłam do sygnity, nie znaja tematu.
słoneczko
Referent
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Post autor: słoneczko »

a Macie jakąś podstawę prawną, że to my mamy wypłacać?
Monika.Kloc1
Praktykant
Zajmuję się: ŚW, DO
Kontakt:

Post autor: Monika.Kloc1 »

Też miałam taką sprawę. Dolnośląski Urząd Wojewódzki we Wrocławiu przesłał mi jednak wniosek z Zusu, więc miałam wszystkie niezbędne dane. Panie z UW poinformowały mnie, że takie sytuacje będą się zdarzać i my jako gmina będziemy wypłacać pieniążki. Obawiam się, że wnioski na nowo narodzone dzieci też będą do nas wpływać.
ODPOWIEDZ