dziwny problem z pomostem - Problemy techniczne z oprogramowaniem

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 03 kwie 2009, 10:11

Witam.
Spotkałem się właśnie z dziwnym problemem w Pomoście - od dzisiaj wyskauje mianowicie następujący błąd.
Kobieta ma dochód - wszystko wpisane jak należy, odznaczone pole brak dochodu - a mimo to wywala błąd o tym, iż kobieta ma jednocześnie brak dochodu oraz dochód. Dodam, że dzisiaj po raz 1 to się pojawiło.
~ja

Napisano: 03 kwie 2009, 10:21

w miejscu gdzie wyświetla się BRAK DOCHODU musisz zmienić, np na INNE ŹRÓDŁO DOCHODU. programiści wiedza już o tym błędzie
~dd

Napisano: 03 kwie 2009, 10:29

Od 1 kwietnia MPiPS zmieniło słowniki centralne, a w szczególności kod elementu ze słownika KOD Rodzaju Źródła Dochodu z 22 na 33, w związku z tym przestała działać skutecznie opcja \"brak dochodu\" na oknie danych sytuacji członka rodziny. Należy więc od 1 kwietnia, aż do instalacji poprawki z naszej strony (planowana na poniedziałek) nie zaznaczać tej opcji. Jeśli ktoś już od 1 kwietnia zaznaczył (wcześniej zaznaczone są ok) to powinien powrócić do tego wywiadu i odznaczyć. Na naszym forum publikujemy raport do wczytania do Pomostu, który pozwala znaleźć te wywiady i te osoby w nich, gdzie zaznaczono od 1 kwietnia ten brak dochodu.
W razie wątpliwości zapraszam na nasze forum, ew. proszę pisać bezpośrednio do mnie na GG 3184695 - pomogę w tej sprawie wszystkim
Tomek
~SYGNITY

Napisano: 03 kwie 2009, 10:32

.. no i na pewno nie należy kombinować i zaznaczać np. inne źródło jak to zaproponował ~dd. po prostu jak osoba nie ma dochodu to nie wpisywać jej żadnego dochodu i wszystko będzie OK. jedyna niedogodność to nie zaznaczanie opcji \"brak dochodu\", dopóki nie zainstalujemy poprawki - wówczas już będzie można zaznaczać znów.
~SYGNITY

Napisano: 03 kwie 2009, 10:38

Problem z tym, że ta osoba ma dochód i odznaczyłem brak dochodu - tak jak zawsze. Teraz jak odznacze brak dochodu i jednocześnie osoba ta będzie miała dochód to wywala błąd. I wtym sęk - jak to zrobić, żeby miała wpisany dochód i nie krzyczało nic. Czy może dać sobie narazie spokój i poczekać do poniedziałku???
~ja

Napisano: 03 kwie 2009, 10:41

Tak jak napisałem wyżej, wczytać sobie raport z naszego forum, on znajdzie gdzie w wywiadach przeprowadzonych od 1 kwietnia zaznaczono tę opcję, i odznaczyć ją tam. Problem niestety polega na tym, że wystarczy w jakimkolwiek wywiadzie od 1 kwietnia zaznaczyć tę feralną opcję i już się psuje działanie Pomostu. Odznaczenie naprawia i już można wpisywać normalnie wywiady.
~SYGNITY

Napisano: 03 kwie 2009, 10:48

To mam głupie może pytanie - jak ten raport wczytać???
~ja

Napisano: 03 kwie 2009, 10:51

Najpierw pobieramy go z forum klikając prawym przyciskiem myszki na nim i wybierając zapisz jako.
Następnie z głównego okna Pomostu klikamy ikonkę z drukarką i następnie wybieramy przycisk \"Tworzenie własnych raportów\". Teraz wybieramy ikonkę ze strzałką wychodzącą z dyskietki i wskazujemy ten plik. Jak się wczyta to wykonujemy raport ikonką z niebieską literką \"e\".
Ew. kolejne pytania proszę już o zadawanie na naszym forum.
pozdrawiam
Tomek
~SYGNITY

Napisano: 03 kwie 2009, 11:08

Tomeczku - dzięki wielkie działa już wszystko ok.
~ja

Napisano: 03 kwie 2009, 11:10

polecam się na przyszłość (zwłaszcza na naszym forum, jak zapewne widziałeś tam info o tym było od razu 1 kwietnia jak się słowniki zmieniły i każdy kto wyrobił sobie nawyk przede wszystkim śledzenia forum producenta a nie ogólnego był uprzedzony o sytuacji jaka może powstać w wyniku tej niefortunnej zmiany w słownikach centralnych)
~SYGNITY

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x