https://www.stat.gov.pl/gus/5840_5461_PLK_HTML.htm do poczytania
Przepisy ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst jednolity: Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.) nie ograniczają dostępu do danych osobowych zbieranych dla celów statystycznych zarówno bezpośrednio od osoby, której dotyczą, jak i z systemów informacyjnych administracji publicznej. Potwierdzeniem tej tezy są przepisy zawarte w w/w ustawie, gdzie w art. 25 ust. 2 pkt 3 i art. 26 ust. 2 ustawodawca wprost przyzwala na przetwarzanie danych w celach badań statystycznych. Zapisy te są równoznaczne z przyzwoleniem dla administratorów danych do udostępniania ich statystyce publicznej. W art. 23 ust. 1 pkt 2 ustawy o ochronie danych osobowych tak wyraźnego odesłania do badań statystycznych brak. Zawarty jednak w tym przepisie zapis pozwala na jednoznaczne przyjęcie, iż statystyka publiczna wykonująca czynności na podstawie art. 5 ust. 1 ustawy o statystyce publicznej, jest z mocy prawa uprawniona do pozyskiwania przedmiotowych danych.
W odniesieniu do przetwarzania tzw. danych wrażliwych w art. 27 ust. 2 pkt 2 ustawy o ochronie danych osobowych ustawodawca dopuszcza przetworzenie tych danych o ile przepis szczególny innej ustawy zezwala na przetwarzanie takich danych bez zgody osoby, których dane dotyczą i stwarza pełne gwarancje ich ochrony. W świetle art. 10 ustawy o statystyce publicznej, należy wyraźnie stwierdzić, że właśnie ten przepis poprzez objęcie pozyskiwanych danych tajemnicą statystyczną daje bezsprzecznie takie gwarancje.
Nie wiem ale wydaje mi sie, że otrzymaliście pismo z urzędu gminy w sprawie udostępnienia tych danych (SR) ale tam nie ma nic na temat SR czy pomocy społecznej (chodzi mi o treść samego pisma nie załączników) więc nie widzę problemu. Generalnie GUS może wystąpić do Was sprawie takowego zbioru, jednkaże tak jak każdą inną instytucję obowiązuje ją wniosek/pismo w sprawie udostępnienia, w którym muszą być zawarte podstawowe elementy (podstawa prawna, zakres danych itp itd.). Bo Wy jako administrujący danymi macie swoje obowiązki wobec ustawy o ochronie danych osobowych.
Krótko, jest poprawny wniosek - jest udostepnienie. Tak jak wspomniałem wyżej - czytajcie pismo.