e-Doręczenia - cyrk na kółkach
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: e-Doręczenia - cyrk na kółkach
Nie dostałem żadnego upoważnienia do skrzynki. Admin nadał mi uprawnienia i tyle.
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
@ Bazyl Zawsze możesz spisać notatkę, że sprawdzono w BAE i brak danych. Ja wolę robić wydruki z e-doręczeń i nie bawić się w notatki (oszczędność czasu). Prawnie uważam, że adnotacja musi być a brak tego może być uznany jako brak formalny co prowadzi do prawidłowego doręczenia dokumentu. Nie wiem w jakim kierunku pójdą SKO i WSA ale patrząc na orzecznictwo o doręczeniach zwykłej korespondencji oraz z doręczania ePUAP uważam że będzie to szło rygorystycznie szczególnie w WSA.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2025, 10:40 przez Szarak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Referent
- Zajmuję się: KADRY/ŚR/FA/AOON
- Kontakt:
okej dziękuję za odpowiedź 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
To może warto grupowo zapukać do producentów softu o jakiś zgrabny dokument drukowany wprost z systemu, zamiast bawić się w ersatze?Szarak pisze: 17 sty 2025, 10:40 @ Bazyl Zawsze możesz spisać notatkę, że sprawdzono w BAE i brak danych. Ja wolę robić wydruki z e-doręczeń i nie bawić się w notatki (oszczędność czasu). Prawnie uważam, że adnotacja musi być a brak tego może być uznany jako brak formalny co prowadzi do prawidłowego doręczenia dokumentu.

EDIT: nie można by tego uprościć dodając wpis w metryce sprawy np.?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2025, 10:57 przez Bazyl, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Powinno być ale nam jeszcze nie dołożyli modułu edoręczeń więc nie jestem w stanie sprawdzić, niby zamówiony ale coś IT się guzdrzeBazyl pisze: 17 sty 2025, 10:24 Ale to, przepraszam, w systemie dziedzinowym nie ma zapisywania w logach danych o wykonaniu takiej operacji jak sprawdzenie w danym dniu i godzinie posiadania przez stronę adresu w BAE?

tak samoSzarak pisze: 17 sty 2025, 10:39 Nie dostałem żadnego upoważnienia do skrzynki. Admin nadał mi uprawnienia i tyle.
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Ja na Sygnity nie pracuje u mnie w systemie INFO-R nie ma takiego modułu (jest w przygotowaniu). Skoro płacicie za dodatkowy moduł to ja bym wymagał od dostawcy takiego czegoś. Tak jak pisałem zawsze można sporządzić sobie jeden wzór notatki i masowo wpinać do teczki.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR, FA, DM, KDR, CP i inne
- Kontakt:
To wiem, że można umieścić symbol graficzny z tymi informacjami - ale to jest widoczne dopiero po otworzeniu pliku, w środku.Szarak pisze: 17 sty 2025, 8:21 Podpisując plik pdf jest opcja narzucenia symbolu graficznego podpisu. Taki symbol określa kto podpisał, nazwę OPS jak jest ustawiona na podpisie kwalifikowanym, datę i godzinę oraz że podpis jest prawidłowy. Jak wydrukujesz dokument z odzwierciedleniem pieczątki + obok jest ten symbol graficzny to nie można tego podważyć, że dokument nie był podpisany. Podobnie to wygląda jak podpiszesz plik pdf profilem zaufanym w podpisywarce. Jak przychodzą np. wnioski z innego OPS bez tego symbolu ale pdf jest podpisany to mamy pieczątkę podpisano podpisem elektronicznym TAK i NIE (skreślane w zależności czy jest podpis czy nie). Co do serwera każdy dział ma swój folder więc nie ma burdelu.
A ja bardziej pytałem o to, że jak na bieżąco wrzucacie pliki i jest ich już dużo w tym folderze do podpisu, to patrząc na samą listę umieszczonych plików (bez otwierania danego pliku) - to nie wiadomo, które już są podpisane, a które nie?
I czy to nie rodzi zamieszania i nie zabiera czasu na otwieranie oraz zamykanie każdego pliku, żeby sprawdzić, czy już jest podpisany?

No i czy macie jakiś ujednolicony sposób nazywania tych plików, czy każdy nazywa jak chce?
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Można sprawdzić po dacie modyfikacji pliku. Wiecie kiedy plik został stworzony i umieszczony jak data jest późniejsza to znaczy podpisane. Ja mówiłem, mamy wewnętrzy komunikator gdzie piszemy, halo góra są pliki do podpisu i dostajemy info zwrotne, macie podpisane. Pliki podpisane od razu zabieramy z serwera ogólnego do naszego wewnętrznego (działowego) i każdy rozsyła. A nazwy różnie bo inaczej pod EMP@TIE trzeba stworzyć a inaczej pod e-doręczenia.
-
- VIP
- Zajmuję się: Fszystkim
- Kontakt:
@Tom. - Czyli w zasadzie do czasu uruchomienia weryfikacji przez systemy dziedzinowe macie wywalone na sprawdzanie BAE?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
w sumie tak, tym bardziej, że nie cały dział ma dostęp do skrzynki edoręczeń
poza tym i tak to nie działa.... od wtorku czy poniedziałku mam pisma "w trakcie weryfikacji" do instytucji, wspieramy się dla nich epuapem, osoby fizyczne olewamy póki co
poza tym i tak to nie działa.... od wtorku czy poniedziałku mam pisma "w trakcie weryfikacji" do instytucji, wspieramy się dla nich epuapem, osoby fizyczne olewamy póki co
Oprócz e-Doręczenia - cyrk na kółkach - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Zagmatwana sprawa Prosze o Pomoc!!
dwa orzeczenia
Tom w tobie nadzieja
Dodatkowe świadczenie- Bon żłobkowy
Niepełnosprawność
Który organ jest właściwy?
SKO świadczenie pielęgnacyjne
SKO świadczenie pielęgnacyjne
sprawozdanie część B
sprawozdanie część B
Czyste powietrze odliczanie alimentow
Czy objąć ubezpieczeniem zdrowotnym?