e-mail naruszenie ochrony danych
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA/KDR
- Kontakt:
e-mail naruszenie ochrony danych
Wnioskodawca podał błędny e-mail. Informację o przyznaniu świadczeń odebrała nieuprawnioną osoba. Czy zgłaszacie naruszenie do UODO?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: e-mail naruszenie ochrony danych
Ja bym zgłosiła. Wina jest po stronie klienta
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ekhm ekhm, ja wcześniej byłem zdania, że jak mogło dojść do naruszenia, przecież takich przypadków może być wiele, ze ktoś gdzieś się pomylił (oczywiście mam na myśli sytuację pomyłkę petenta, a nie pracownika ŚW). Jednak po przeczytaniu artykułu na niebezpieczniku lekko się zdziwiłem. Dlatego myślę, że dobrą praktyką jest w wysyłce mailowej podawać informację o kwocie przyznania świadczenia i okresu na jaki zostało przyznane - bez podawania danych osobowych. Jeżeli ktoś chce to zawsze wzór informacji o przyznaniu świadczenia można było odebrać osobiście.
https://niebezpiecznik.pl/post/rodo-85- ... u-klienta/
https://niebezpiecznik.pl/post/rodo-85- ... u-klienta/
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczenia wychowawcze, dobry start, KDR, zaświadczenia czyste powietrze, dodatek osłonowy
- Kontakt:
U nas jak wysyłamy informację o przyznaniu świadczeń to taki plik jest zabezpieczony hasłem ( pesel wnioskodawcy) nawet jak go otrzyma osoba która nie jest wnioskodawcą to go nie odczyta 

-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
KatarzynaZabka pisze: 19 mar 2021, 11:44 U nas jak wysyłamy informację o przyznaniu świadczeń to taki plik jest zabezpieczony hasłem ( pesel wnioskodawcy) nawet jak go otrzyma osoba która nie jest wnioskodawcą to go nie odczyta![]()
Na jakim programie pracujesz?
czy w Sygnity się da?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczenia wychowawcze, dobry start, KDR, zaświadczenia czyste powietrze, dodatek osłonowy
- Kontakt:
Ja na TOP TEAMIE. Nie mam pojęcia czy w Sygnity jest taka możliwość ale myślę że powinna byćmarzenasaw pisze:KatarzynaZabka pisze: 19 mar 2021, 11:44 U nas jak wysyłamy informację o przyznaniu świadczeń to taki plik jest zabezpieczony hasłem ( pesel wnioskodawcy) nawet jak go otrzyma osoba która nie jest wnioskodawcą to go nie odczyta![]()
Na jakim programie pracujesz?
czy w Sygnity się da?

-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Tak? A od kiedy pesel jest dobrym zabezpieczeniem? Chyba tylko dlatego, ze SYGNITY takowe wprowadziło (nie ujmując im dobrych chęci, bo to porządna firma)KatarzynaZabka pisze: 19 mar 2021, 11:44 U nas jak wysyłamy informację o przyznaniu świadczeń to taki plik jest zabezpieczony hasłem ( pesel wnioskodawcy) nawet jak go otrzyma osoba która nie jest wnioskodawcą to go nie odczyta![]()

"Jak widać, PESEL został dopasowany w czasie 54 sekund, co i tak jest kiepskim wynikiem, ale to dlatego, że łamacz uruchomiliśmy na średniej klasy laptopie. "
Pozorne bezpieczeństwo, ale to chyba raczej na zasadzie "jak coś to plik jest zaszyfrowany".
Oczywiście pomijając fakt sensu łamania zabezpieczeń w takich plikach, ale takowa możliwość jest i to nie trzeba nadmiernych środków i czasu by tego dokonać.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: koordynacja
- Kontakt:
Oprócz e-mail naruszenie ochrony danych - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
numer informacji z przekazania z innej gminy
decyzja żądająca zwrotu
uchylenie 500+ na dwójkę dzieci
Od połowy m-ca lutego dzieci w rodzinie zastępoczej
1 dziecko za pannę, teraz drugie w związku małżeńskim
brak ubezpieczenia
Nowe sprawozdanie 500
Czy Wasza informacja zawiera oznaczenie organu administracji publicznej
Wniosek na nowy okres zasiłkowy z SKO.
decyzja żądająca zwrotu a uchylenie z innej gminy
weryfikacja podpisu elektronicznego program Sygnity
konflikt