Pomocy, zagmatfana sprawa......

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
wioli
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Pomocy, zagmatfana sprawa......

Post autor: wioli »

Witam, z innej gminy przekazano teczkę Pani wg właściowości, wniosek, informację oraz decyzję uchylającą na 1 dziecko z adnotacją, że nasza gmina ma ściągnąć nienależnie pobrane jeśli takowe będą. To od początku w sierpniu 2019r. kobieta, wtedy mężatka, złożyła, wniosek w innej gminie na 2 dzieci. Przesłano też wyrok rozwodowy, z którego wynika, że w grudniu 2019r. wzięła rozwód, córka przyznana matce a syn ojcu. Cały czas pobierała 500+ na obydwoje w tej innej gminie, ostatnie świadczenie pobrała w grudniu 2020r. W wyroku rozwodowym jest adres zamieszkania naszej gminy więc dlatego nam to przekazano i mam mega problem co dalej. Przesłali decyzje uchylającą za cały okres na dziecko, które wg. wyroku zamieszkuje z ojcem. Co teraz z tym zrobić, chodzi o 500+ dla jej syna, który powinien być u ojca, być może jest ale równie dobrze może być u matki bo wyrok wyrokiem a w życiu różnie to bywa. Mam nadzieje, że mimo nawału pracy poradzicie mi co robić, pozdrawiam :cry:
słaby znawca
Praktykant
Kontakt:

Re: Pomocy, zagmatfana sprawa......

Post autor: słaby znawca »

Jak pokazuje praktyka jednostki robią róznie. My kierujemy się wyrokiem sądu. Jest nawet wyrok NSA w takiej sprawie. Organy zobowiązane są do respektowania wyroków. Trzeba sprawdzić kiedy wyrok stał się prawomocny i od następnego miesiąca kobieta ma nienależnie pobrane świadczenia na dziecko , które jest przy ojcu
wioli
Starszy referent
Kontakt:

ale czy rzeczywiście nasza gmina powinna żądać nienależnie pobranych czy ta gmina, która wypłacała? macie może wzór takiej decyzji, może wtedy z potrącenia, ponieważ będzie pobierać u nas 500+ na córkę.....
wioli
Starszy referent
Kontakt:

pomóżcie proszę....
Awatar użytkownika
kama_211
Stażysta
Zajmuję się: To i dużo, dużo więcej ...
Kontakt:

Post autor: kama_211 »

Miałam taką sytuację i na szkoleniu BM powiedział że z wyrokiem sądu się nie dyskutuje. Przyznać ojcu, matce od miesiąca po prawomocności wyroku nienależne. Rzeczywiście BM mówił również, że dochodzi np organ właściwy na teraz, czyli my i zostawiamy pieniądze u siebie (jeśli bieżący rok), lub odsyłamy do wojewody (jeśli lata poprzednie).
Sth like this :| :?
wioli
Starszy referent
Kontakt:

czy ojca chłopca poinformować, że może złożyć wniosek na chłopca żeby nie przepadały pieniądze bo może nie być świadomy,że była żona nie otrzymuje na niego 500+. Nie mam na niego żadnych namiarów prócz imienia i nazwiska ale mogę spróbować go znaleźć, co myślicie?
Awatar użytkownika
kama_211
Stażysta
Zajmuję się: To i dużo, dużo więcej ...
Kontakt:

Post autor: kama_211 »

Jeśli złoży to i tak od miesiąca złożenia wniosku. Jeśli nie złoży to widać mu nie potrzebne, choć pewnie będzie wdzięczny, jeśli powiadomisz go o tym fakcie, pamiętaj o RODO (mąż, żona, te sprawy.. :) powodzenia
Sth like this :| :?
Biankaaa
Praktykant
Zajmuję się: Wszystkim po trochę :D
Kontakt:

Post autor: Biankaaa »

słaby znawca pisze: 18 lut 2021, 20:24 Jak pokazuje praktyka jednostki robią róznie. My kierujemy się wyrokiem sądu. Jest nawet wyrok NSA w takiej sprawie. Organy zobowiązane są do respektowania wyroków. Trzeba sprawdzić kiedy wyrok stał się prawomocny i od następnego miesiąca kobieta ma nienależnie pobrane świadczenia na dziecko , które jest przy ojcu
A co jeśli dziecko mimo prawomocnego wyroku nie zamieszkuje z rodzicem wskazanym w wyroku a faktycznie mieszka z drugim rodzicem, który ma ograniczona władzę i placi alimenty?
Kattis
Referent
Zajmuję się: ŚR, FA, DM
Kontakt:

Post autor: Kattis »

Wezwanie do matki do wyjaśnienia sprawy (wyjaśnicie sobie w ogóle czy u was mieszka czy jeszcze w innej gminie), a potem jak nic nienależnie pobrane na jedno dziecko.

Do ojca bym nic nie pisała - RODO i te sprawy. Jeśli chce to wniosek może złożyć, świadczenie jest dobrowolne w końcu ;)

Tak jak piszą wyżej - wyrok najważniejszy, inne sprawy mnie nie interesują.

Też miałam sytuację, że złożył ojciec a z wyroku wychodziło że matka. Tłumaczył mi przez telefon, że oni po rozwodzie ale i tak mieszkają razem i dziecko jest również przy nim. Mimo wszystko zrobiliśmy odmowę i temu Panu powiedziałam, że matka ma złożyć wniosek i tyle.
Biankaaa
Praktykant
Zajmuję się: Wszystkim po trochę :D
Kontakt:

Post autor: Biankaaa »

Kattis pisze: 21 kwie 2021, 8:20 Wezwanie do matki do wyjaśnienia sprawy (wyjaśnicie sobie w ogóle czy u was mieszka czy jeszcze w innej gminie), a potem jak nic nienależnie pobrane na jedno dziecko.

Do ojca bym nic nie pisała - RODO i te sprawy. Jeśli chce to wniosek może złożyć, świadczenie jest dobrowolne w końcu ;)

Tak jak piszą wyżej - wyrok najważniejszy, inne sprawy mnie nie interesują.

Też miałam sytuację, że złożył ojciec a z wyroku wychodziło że matka. Tłumaczył mi przez telefon, że oni po rozwodzie ale i tak mieszkają razem i dziecko jest również przy nim. Mimo wszystko zrobiliśmy odmowę i temu Panu powiedziałam, że matka ma złożyć wniosek i tyle.
Matka oświadczyła że mimo posiadanego przez nią orzeczenia sądu że dziecko winno być z nią to dziecko od ponad roku mieszka z ojcem na terenie innej gminy. Inny ośrodek potwierdził ze dziecko mieszka z ojcem. Co w takiej sytuacji. Stan faktyczny czy wyrok sądowy
ODPOWIEDZ