egzekucja komornicza- dochód? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 29 sty 2018, 10:20

Witam mam pewne wątpliwości co do wyliczenia dochodu rodziny. We wcześniejszym czasie rodzina wykazywała dochód z gospodarstwa rolnego, w grudniu nie wykazali pola twierdząc, iż zostało ono zlicytowane przez komornika a oni pieniędzy nie widzieli ponieważ kwota w całości została przekazana do banku gdzie był wzięty kredyt na zapup nieruchomości. Przeglądam różne interpretacje ale nigdzie nie natknąłem się na podobna sytuację, w mojej ocenie trzeba by im to było policzyć do dochodu jako dochód jednorazowy co wy na to?
tomaszd87
Praktykant
Od: 03 paź 2016, 9:09
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2018, 11:41

W orzecznictwie przyjęty został pogląd, że nie ma znaczenia na co zostaną przeznaczone pieniądze ze sprzedaży nieruchomości. Suma pieniędzy uzyskana ze sprzedaży stanowi dochód.
Nie znalazłam orzecznictwa idealnie opisującego do powyższej sytuacji, ale przesyłam kilka, które Tobie pomogą.

Wyrok WSA w Łodzi z dnia 21 lutego 2017 r. o sygn. II SA/Łd 1016/16: Ustawodawca nie przewidział w katalogu pomniejszeń sumy przychodów (art. 8 ust. 3 u.p.s.) ani w katalogu przychodów nie wliczanych do dochodu (art. 8 ust. 4 u.p.s.) przychodu z tytułu sprzedaży mieszkania, co oznacza, że kwota dochodu z tego tytułu podlega wliczeniu do dochodu.

Wyrok WSA w Krakowie z dnia 19 stycznia 2011 r. o sygn. III SA/Kr 577/10: Wobec wyliczenia w art. 8 ust. 4 u.p.s., czego nie wlicza się do dochodu, brak jest podstaw do przyjęcia, iż nie wlicza się do dochodu ceny uzyskanej ze sprzedaży nieruchomości.
MoniaM-N
Praktykant
Od: 12 lip 2017, 11:55
Zajmuję się: Konsultant ds. prawnych

Napisano: 29 sty 2018, 13:06

Dzięki za pomoc
tomaszd87
Praktykant
Od: 03 paź 2016, 9:09
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU