Kobieta do końca II/16 miała kształ. i reh.
Teraz w VI/16 złożyła wniosek z nowym orzeczeniem o dodatek z tyt. kszt. i reh. (wyrównanie od III/16) Mało tego wyszło na jaw iż mąż uzyskał prawo do emerytury od 01.10.2015, czego nam nie zgłosili. Po doliczeniu dochodu dochód przekracza 764,00 i wyniósł 798,82. Dokonałam przeliczenia. Świadczenia do końca XII 2015 na starych zasadach (przekroczenie do 89) należy się aż do końca orzeczenia czyli do końca II 2016 r.
Teraz w VI nowe orzeczenie ale dodatek z tyt. kszt. wyrównać muszę od III. Zmieniam tę decyzję sam liczy system 1 za 1. Ale nie pasuje mi to. Skoro ja tego nie rozumiem jak mam jej wytłumaczyć w decyzji. Wstawiam załącznik obliczenia dla przekroczonego kryterium dochodowego z Sygnity.
Proszę zobaczyć jaką kwotę rozp. roku on chce wypłacić za III. Dlaczego z tyt. kszt. i reh za okres od III-V mam płacić w kwocie 100,00 zł skoro powinna mieć 1 za 1. W górnej części pokazuje dochód 314,53 (III-V) skoro wprowadziłam wniosek na kszt. z dochodem uzyskanym i zaznaczyłam że od XI 2015 roku. Co ze zwrotem? Koleżanka uważa że nie będzie zwrotu tylko dopłata (118 dostała, a powinna 121,87) ale w skład 121,87 rodzinny wynosi 63,53 zł a dostała 118. Nic z tego nie rozumiem. Czy może dochód uzyskany powinnam wprowadzić nie z datą czerwcową (bo w VI się dowiedziałam) tylko z datą od kiedy powinien był być liczony dochód (czyli XI 21015). Nic z tego nie wiem. Proszę o pomoc. Jak to zrobić. Może coś źle wprowadzam??? Nie mam pojęcia. Bardzo proszę o pomoc.