Elmer co brać pod uwagę? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 17 kwie 2014, 11:56

Bazia pisze:alimenty ma na obydwoje dzieci... czyli według Ciebie Kb nie ma znaczenia separacja orzeczona prawomocnym wyrokiem jeśli pani oświadczy, że wychowuje wspólnie z mężem (w separacji) obydwoje dzieci?
Nie wiem jak kb, moim zdaniem z pewnością tak jest.
Konstrukcja osoby samotnie wychowującej dziecko składa się z dwóch czynników: prawnego (stan cywilny) i faktycznego (wychowywanie wszystkich dzieci bez udziału drugiego z rodziców).
W opisanej przez Ciebie sytuacji, ustaliłaś wyłącznie czynnik prawny. Można przecież sobie wyobrazić sytuację, w której małżonkowie pozostający w separacji dzieci wychowują wspólnie np. podejmując próbę ratowania małżeństwa.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2014, 12:08

w takim układzie jaki skład rodziny i dochody?
i co ona wpisuje w rubryce stan cywilny?
Bazia

Napisano: 17 kwie 2014, 12:21

Bazia pisze:w takim układzie jaki skład rodziny i dochody?
i co ona wpisuje w rubryce stan cywilny?
W jednym i drugim wpisuje prawdę.
Jeśli jest w separacji, to to powinna wpisać w stanie cywilnym.
W składzie rodziny również to co jest zgodne z prawdą, jeśli wychowuje ktoręś z dzieci z jego ojcem, to tego ojca i jego dochody.
Jeśli sama, wpisuje siebie i dzieci. Wtedy zadbaj o to, by strona, najlepiej do protokołu, pod odpowiedzialnością karną oświadczyła, od kiedy tak to wygląda i czy w listopadzie i grudniu wychowywała dzieci razem z ojcem któregoś z nich czy nie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2014, 12:25

tak, wedlug mnie tez najwazniejsze w tej sprawie jest ustalenie stanu faktycznego, czyli jak jest z tym wychowywaniem wspolnym...a separacja...coz mam u siebie ludzi po rozwodzie, ktorzy po jakims czasie znow zaczeli wiesc wspolne zycie,ajkby tego papierka z sadu nie bylo;-) a na potrzeby ustawy o swiadczeniach rodzinnych ten papierek ma decyzdujace znaczenie tylko jesli nie ma wspolnego wychowywania dzieci.
Zgadzam sie w calej rozciaglości z tym co napisal kronos
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2014, 12:50

czyli zostaje mi tylko weryfikacja stanu cywilnego pani i oświadczenie, że wychowuje wspólnie z drugim rodzicem dziecko, bo skład rodziny taki sam jak mi wpisała we wniosku pierwotnym,wszystkie dochody ojca pierwszego dziecka mam (alimentów nie doliczam) i mimo, że alimenty na drugie dziecko, dopiero (jak ustaliłam od grudnia) to i tak zasiłek na nie się należy za listopad- dobrze rozumiem???
Bazia

Napisano: 17 kwie 2014, 13:00

Bazia pisze:czyli zostaje mi tylko weryfikacja stanu cywilnego pani i oświadczenie, że wychowuje wspólnie z drugim rodzicem dziecko, bo skład rodziny taki sam jak mi wpisała we wniosku pierwotnym,wszystkie dochody ojca pierwszego dziecka mam (alimentów nie doliczam) i mimo, że alimenty na drugie dziecko, dopiero (jak ustaliłam od grudnia) to i tak zasiłek na nie się należy za listopad- dobrze rozumiem???
Jeśli faktycznie wychowuje dzieci razem z małżonkiem, z którym pozostaje w separacji, masz rację. A czy tak jest, ustalisz sama.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2014, 13:37

wezmę oświadczenie pod rygorem odpowiedzialności karnej jeśli wychowuje to tak jak wyżej, jeśli nie to wznowienie- decyzja przyznająca na pierwsze dziecko na cały okres zasiłkowy a na drugie od grudnia i i NP za listopad po wznowieniu wypłata dopiero po całej procedurze czyli uprawomocnieniu nowej decyzji?? czy coś źle kombinuję??
Bazia

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x