Elmer czy bedzie wypłata zasiłku? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 11 lut 2014, 16:36

czy w przypadku śmierci osoby pobierającej świadczenie pielęgnacyjne jej rodzinie będzie wypłacony zasiłek pogrzebowy 4000 zł z ZUS?
~Iza

Napisano: 11 lut 2014, 17:12

?
~Iza

Napisano: 11 lut 2014, 17:13

a nie możesz zapytać w zusie?
~Aneta

Napisano: 11 lut 2014, 17:18

będzie .. ja miałam taką sytuację ... wystawiasz dla ZUS-u zaświadczenie, że osoba w dniu śmierci członka rodziny podlegała ubezpieczeniu ... ale tylko tyle wiem ..
~ewalu

Napisano: 11 lut 2014, 17:23

pytałam w ZUSIE ale nikt mi nie potrafił odpowiedzieć.
Sprawa jest trochę zagmatwana świadczenie pielęgnacyjne jest wypłacane w ramach koordynacji
~Iza

Napisano: 11 lut 2014, 17:24

tu jest ważne czy są składki opłacane
~ewalu

Napisano: 12 lut 2014, 9:57

Zasiłek pogrzebowy przysługuje w razie śmierci:
1.osoby mającej ustalone prawo do emerytury lub renty,
2.osoby mającej ustalone prawo do emerytury pomostowej,
3.ubezpieczonego, w tym ubezpieczonego z tytułu pobierania zasiłku macierzyńskiego albo zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego za okres po ustaniu tytułu ubezpieczenia,
4.osoby mającej ustalone prawo do nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego,
5.osoby, która zmarła w okresie pobierania zasiłku chorobowego albo świadczenia rehabilitacyjnego za okres po ustaniu tytułu ubezpieczenia,
6.członka rodziny osoby wymienionej w pkt. 1-4
7.osoby, która w dniu śmierci nie miała ustalonego prawa do emerytury lub renty, lecz spełniała warunki do jej uzyskania i pobierania,
8.cywilnej niewidomej ofiary działań wojennych pobierającej świadczenie pieniężne,
9.osoby pobierającej świadczenie przedemerytalne lub zasiłek przedemerytalny,
10.członka rodziny osoby wymienionej w pkt. 9,
11.osoby pobierającej rentę socjalną,
12.osoby, która zmarła wskutek wypadku lub choroby zawodowej powstałych w szczególnych okolicznościach,
13.osoby pobierającej rentę z tytułu wypadku lub choroby zawodowej powstałych w szczególnych okolicznościach,
14.członka rodziny osoby wymienionej w pkt. 13.
członkami rodziny są:

dzieci własne, dzieci drugiego małżonka oraz dzieci przysposobione,
przyjęte na wychowanie i utrzymanie przed osiągnięciem pełnoletności inne dzieci, z wyłączeniem dzieci przyjętych na wychowanie i utrzymanie w ramach rodziny zastępczej lub rodzinnego domu dziecka,
wnuki i rodzeństwo,
małżonek (wdowa i wdowiec),
rodzice, w tym ojczym, macocha oraz osoby przysposabiające.
~ja

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x