Co jeżeli dziecko przebywa w placówce opiekuńczo wychowawczej, a gmina pokrywa 10 % kosztów pobytu, czy wtedy jest to instytucja zapewniająca całodobowe utrzymanie w myśl art. 3 pkt 7
zobacz co maja w statucie lub czy matka ponosi jakąś odpłatność za pobyt z tego tytułu np. ubranie, jedzenie. Jeśli ponosi to nie jest instytucja która zapewnia całodobowe utrzymanie.....
Matka przebywa w szpitalu psychiatrycznym więc pewnie nic nie płaci , dziecko skierowane postanowieniem sądu
jako zarządzenie tymczasowe do czasu zakończenia postępowania o pozbawienie praw rodzicielskich
zgodnie z decyzją Wojewody posiada wpis do Rejestru Placówek Opiekuńczo – Wychowawczych prowadzonego przez Wojewodę na prowadzenie całodobowej placówki opiekuńczo – wychowawczej dla 30 wychowanków na czas nieokreślony.
Wygląda na to że jest to placówka z całodobowym utrzymaniem ale Konrad na wszelki wypadek mam prośbę .... zadzwoń do nich i się spytaj czy w tym przypadku matka miała ponosić odpłatność lub inni rodzice.....
Matka nic nie płaciła , ale płaciła gmina te 10 % mam pismo z PCPR , ze zgodnie z art. 191 ust. 10 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej do ponoszenia wydatków na utrzymanie dziecka jest zobowiązana gmina
Zapomniałem wspomnieć , ze mam notatkę z rozmowy z członkiem rodziny ze dziecko na weekendy jest u niego w domu , czy to ma znaczenie ??
kiedyś wałkowałem ten temat i jesli w 100% płacone jest z budżetu państwa to jest to placówka z cu. jeżeli nie to nie jest budżet gminy to nie budżet państwa i jeżeli płaci gmina to uważam że nie jest to placówka z cu
no widzisz, skoro gmina jest zobowiazana do placenia na podstawie ustawy o wspieraniu rodziny to znaczy ze dziecko jest w pieczy zastepczej - instytucjonalnej, wiec chocby z tego powiodu swiadczenia nie przsluguja