Elmer, ewalu i inni - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 sie 2015, 14:22

jak wystawiacie decyzje dotyczące zasiłku pielęgnacyjnego jeśli jest tzw. kontynuacja czyli, orzeczenie w aktach stare wydane np. do 31.07. Wniosek na komisję wpłynął 20.07 a nowe orzeczenie jest z dnia 28.08.2015. Ja do tej pory robiłam tak:
odmowa za lipiec, przyznaje od sierpnia. W uzasadnieniu art. 24 i że za lipiec prawo do zasiłku pielęgnacyjnego przysługiwało na podstawie decyzji nr .... A może powinnam tylko przyznawać od sierpnia? zgłupiałam
nowa3

Napisano: 28 sie 2015, 14:24

ja przyznaję tylko od sierpnia
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2015, 14:36

i jedno i drugie źle.
decyzja 3 punktowa:
1. przyznać zasiłek pielęgnacyjny dla: ................. na okres od 2015-08-01 do 2017-03-31 w wysokości 153,00 zł miesięcznie
2. umorzyć postępowanie w sprawie przyznania zasiłku pielęgnacyjny dla: ......................... na okres od 2015-07-01 do 2015-07-31
3. nadać decyzji rygor natychmiastowej wykonalności zgodnie z art. 108 Ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2013 r. poz. 267 z późn. zm.) ze względu na ochronę zdrowia.

Zgodnie z art. 16 ustawy o świadczeniach rodzinnych, na podstawie złożonego wniosku oraz przedłożonej dokumentacji ustalono uprawnienie do zasiłku pielęgnacyjnego w celu częściowego pokrycia wydatków wynikających z konieczności zapewnienia osobie niepełnosprawnej opieki i pomocy, w związku z niezdolnością do samodzielnej egzystencji, jak w sentencji decyzji.
Zgodnie z art. 24 ust. 2a ustawy o świadczeniach rodzinnych jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzależnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności. Pani wniosek na komisję złożyła w lipcu 2015. Jednak świadczenie za luty zostało już przyznane na podstawie poprzedniej decyzji o zasiłku pielęgnacyjnym. W związku z powyższym umorzono postępowanie w sprawie przyznania zasiłku pielęgnacyjnego na lipiec 2015. Decyzja o przyznaniu zasiłku za lipiec 2015 jest ostateczna i nadal funkcjonuje w obrocie prawnym wydanie kolejnej decyzji stanowiłoby przesłankę jej nieważności na podstawie art. 156 par.1 pkt 3 kodeksu postępowania administracyjnego zgodnie z którym, nieważna jest decyzja dotycząca sprawy już poprzednio rozstrzygniętej inną decyzją ostateczną. Postępowanie prowadzące do wydania decyzji obarczonej wadą nieważności musi zostać umorzone ze względu na bezprzedmiotowość. Zgodnie z art. 105 par. 1 kodeksu postępowania administracyjnego gdy postępowanie z jakiejkolwiek przyczyny stało się bezprzedmiotowe w całości albo w części, organ administracji publicznej wydaje decyzję o umorzeniu postępowania odpowiednio w całości albo w części. Dlatego orzeczono jak w sentencji decyzji.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2015, 14:49

ups, no to sobie narobiłam
nowa3

Napisano: 28 sie 2015, 14:52

eeeee do tej pory nikt się nad tym nie rozczulał.
Robię tak od tego roku, wcześniej po prostu przyznawałem od VIII
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2015, 14:54

a dlaczego od roku robisz inaczej ? :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2015, 14:58

żeby nikt w razie "w" się nie doczepiał z głupotami. Tak to w sumie powinno wyglądać
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x