Elmer, Ewalu i inni CO DALEJ Z POSTĘPOWANIEM? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 15 kwie 2016, 11:19

WITAM
dostałam wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego. Jestem już po wszczęciu postępowania w sprawie uznania go za uchylającego się zobowiązań alimentacyjnych ponieważ nie zarejestrował się w PUP. Mam zaświadczenie od komornika że nie spłaca po 50% ... Przed wydaniem decyzji przyszła mi informacja, że OWW zakończył wypłatę świadczeń z FA. z inf. uzyskanych od komornika wiem, że ma jeszcze dług do spłacenia. Czy wydaje decyzję uznająca czy umarzam postępowanie ponieważ OWW zakończył wypłatę świadczeń z FA?
AAAKKK

Napisano: 15 kwie 2016, 11:42

art. 5 ust. 3a: Decyzji o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych nie wydaje się wobec dłużnika alimentacyjnego, który przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązywał się w każdym miesiącu ze zobowiązań
alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów.
Czy przestał być dłużnikiem? Bo to, że "OWW zakończył wypłatę świadczeń z FA" nie widnieje w ww. przepisie.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2016, 12:09

z inf. uzyskanych od komornika egzekucja jest bezskuteczna
AAAKKK

Napisano: 15 kwie 2016, 12:17

Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
3) dłużniku alimentacyjnym – oznacza to osobę zobowiązaną do alimentów na podstawie tytułu wykonawczego, przeciwko
której egzekucja okazała się bezskuteczna;
Tak więc wydajesz decyzję.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2016, 12:19

No tak bo dług się zrobił i jest, a to, że skończyły się wypłaty nie zwalnia z tego, żeby uregulować zobowiązanie. Pozostaje więc wydać decyzję uznającą dłużnika za uchylającego się
Gość.

Napisano: 15 kwie 2016, 12:22

Dzięki bardzo :)
AAAKKK

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x