UMORZYĆ CZY ZAWIESIEĆ - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 15 kwie 2016, 13:02

Witam mam problem
wystawipłam do komornika z wnioskiem o wszczecie ezgekcuji
komornik przystąpił
a okazało sie ze pan ma ukląd ratalny
ja nie wiedzialam o nim bo zastepuje kolezanke
ale wiedzialam ze komornik nie prowadzi egzekucji bo pani kiedy umorzyła wszytsko i wyjechała
dlatego składalam o wszczecie a nie przyłaczenie
a tu powstała taka lipa, ze jest decyzja ratalna nie powinnam wystapic komornik naliczył juz sobie opłaty egzekucyjne itp
co pwoinnam zrobic wystapic teraz o umorzenie tego postepowania czy zawieszenie ?
czytałam gdzies ze zawieszenie moze byc nieorzystne dla tego dłuznika bo komornik nadal jakies opłaty bedzie sobie doliczał
nie chce juz temu człowiekowi zrobic bardziej pod górke jak i sobie zrobiłam
prosze jakies wyjscie z tej sytuacji ?
xyzo

Napisano: 18 kwie 2016, 8:14

Ja złożylam wniosek o przyłączenie, komornik przyłaczyl, ale dlużnik zwrócił się z pismem o rozłożenie... Zadzwoniłam do komornika i powiedział żebym wystąpiła z wnioskiem o zawieszenie postępowania na podstawie art 820 KPC, ale nie wiem jak się to ma do oplat egzekucyjnych, najlepiej zadzwonić do komornika i zapytać...
margiii
Stażysta
Od: 12 mar 2015, 11:58
Zajmuję się:

Napisano: 19 kwie 2016, 22:45

Miałam identyczną sytuację, zrobiłam wszczęcie potem się okazało że są raty. Napisałam pismo o zawieszenie (820 kpc) i czekam na odpowiedź.
Gość 11

Napisano: 20 kwie 2016, 8:58

zadzwoniłam do komornika
pani w kancelarii powiedziała ze lepiej umorzyc
bo jak jest stan zawieszenia to nadal płyna odsetki i to beda niemałe wiec dłuznik bedzie miał niespodzianke kolejna do spłacenia
mało tego
przez to ze wszczełam egzekucje juz komornik zdazył na;liczyc sobie opłat 700 zł
i dłuznik mi sie tu teraz sadzi ze to moja wina i kt to teraz bedzie spłacał
niedopatrzenie moje bo nie miałam pojeia o ratach
jestem załamana
xyzo

Napisano: 20 kwie 2016, 10:44

jeżeli dłużnik płaci te raty regularnie to chyba rzeczywiście umorzenie bd lepsze bo co innego jak przyłączaliśmy się do egz i później rozłożyło się na raty to mozna zawiesić a inaczej jak decyzja o raty była już wcześniej wydana...
margiii
Stażysta
Od: 12 mar 2015, 11:58
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x