Elmer, Ewalu i inni ZDO, ŚP, SZO składki i KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 kwie 2015, 14:08

W przypadku gdy o zasiłek dla opiekuna, świadczenie pielęgnacyjne czy też specjalny zasiłek opiekuńczy ubiega się rolnik, małżonek rolnika bądź domownik by uzyskać świadczenie musi złożyć oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego lub wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym.

1. Czy w momencie złożenia takiego oświadczenia powiadamiacie o tym KRUS?
2. Czy pytacie KRUS czy taka osoba podlega z mocy ustawy ubezpieczeniu społecznemu w KRUS, czy jest zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego?
3. A może przyjmujecie oświadczenia od wnioskodawców czy podlegają lub nie ubezpieczeniu społecznemu i zdrowotnemu z innego tytułu lub zaświadczenia wystawione przez KRUS?
2. Jeśli przyznaliście rolnikowi, małżonkowi rolnika bądź domownikowi świadczenie to czy opłacacie składki na ubezpieczenie społeczne i zgłaszacie do ubezpieczenia zdrowotnego, czy może podpieracie się oświadczeniami albo zaświadczeniami o których mowa w pkt. 3?
3. Czy Wasi rolnicy, małżonkowie rolników bądź domownicy pobierający u Was świadczenie informują o tym KRUS?
4. Czy w przypadku poinformowania KRUS o przyznanym świadczeniu lub złożonym oświadczeniu KRUS wyłącza z ubezpieczenia wstecznie (od daty przyznania świadczenia lub daty oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego lub wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym)?
5. Czy w przypadku wyłączenia z ubezpieczenia wstecznie opłacacie składki wraz z odsetkami?
Aga :)

Napisano: 10 kwie 2015, 14:40

Jeszcze raz podbijam :)

Wiem że temat nie jest łatwy, ale chodzi mi wyłącznie o Wasze zdanie.
Jak robicie u Was.
Chce mieć szerszy pogląd.

Może jeśli nie do wszystkich, to do jednego punktu się ktoś odniesie.

Nie zawiedźcie mnie ;)
Aga :)

Napisano: 10 kwie 2015, 14:49

ad.4 - u mnie sami sobie opłacają składki w KRUS nadal, ale trafiła się jedna rolniczka że polazła do krusu z naszą decyzja - po 2 latach!! i ją wyrejestrowali, a my wstecz musieliśmy opłacić składki społeczne, ale to tylko ten 1 przypadek, czy tak jest dobrze sama nie wiem, boje się tylko że za jakiś czas będziemy może musieli wszystkim tak zrobić, naprawdę nie wiem, eh.
Ewaxx

Napisano: 10 kwie 2015, 14:54

Ewaxx pisze:ad.4 - u mnie sami sobie opłacają składki w KRUS nadal, ale trafiła się jedna rolniczka że polazła do krusu z naszą decyzja - po 2 latach!! i ją wyrejestrowali, a my wstecz musieliśmy opłacić składki społeczne, ale to tylko ten 1 przypadek, czy tak jest dobrze sama nie wiem, boje się tylko że za jakiś czas będziemy może musieli wszystkim tak zrobić, naprawdę nie wiem, eh.
a dużo masz tych KRUS- owców
zuzzanna

Napisano: 10 kwie 2015, 15:14

nie płacę składek za krusowców, nie informuję krusu, niech sami informują, przyjmuje oświadczenia o podleganiu ubezpieczeniu razem z wnioskiem i tyle. Też u mnie jedna zgłosiła w KRUSie, wyrejestrowali ją wstecz no to wtedy zapłaciłam składki za cały okres
lucB

Napisano: 13 kwie 2015, 11:53

w ościennym osrodku gosciu pobiera ZDO, krus go wyrzucił a on się odwołał od decyzji krusowskiej do sądu, na efekty czekam.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 13 kwie 2015, 14:35

Dopóki ustawodawca nie zmieni zapisów w ustawie o świadczeniach rodzinnych, precyzując, że przyznanie świadczenia jednocześnie powoduje opłacanie składek ZUS - już nie będzie zapisu o podleganiu z mocy ustawy, lub przez zapis w ustawie o ubezp. rolników umożliwią opłacanie składek przez rolników opiekunów, to nikt nie udzieli informacji jak zrobić, żeby było dobrze.
Ja wiem o dwóch wyrokach, w jednym przyznali rację, że nie można wyrejestrowywać wstecz, w drugim sąd przyznał rację KRUS, że jak nie pracuje to nie podlega, tym bardziej, że gwarantuje mu się ubezpieczenie w ZUS.
Wyrejestrowywanie ileś lat wstecz to odsetki, ale również w KRUS już takiego rolnika rozliczają ze składek i jeżeli w tym czasie rolnik od nich coś korzystał to musi to im oddać, np. chorobowe, rehabilitacyjne ..... .
Ciekawi mnie jeszcze, czy macie informacje odnośnie rolników co ubiegali się o zdo, lecz nie chcieli wpisać do oświadczeń daty wstecznej od lipca 2013r. tylko wpisali bieżącą, czy się odwołali i jaki jest wynik ich spraw, czy jest jakiś wyrok sądowy wskazujący, czy wymaganie oświadczenia od rolnika z koniecznością wpisania daty zaprzestania wstecznej było zgodne z literą prawa.
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x