Elmer, ewalu, kb, rr, tom pomozcie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 30 mar 2016, 21:43

Dziewczyna sklada wniosek o zasiłek rodzinny i becik Problem jest w tym ze maz nie chce podpisac oswiadczenia o dochodzie nioopodatkowanym Czy w beciku tak jak i w rodzinnym mąz musi byc w skaldzie rodziny i jego dochody rowniez a tym samym zasiwadczenie o nieopodatkowanym dochodzie podpisane przez niego tez do wniosku musi Pani dolaczyc (mimo ze takich dochodw nie ma)??? bo w 500+ bez tego oswaidczenia by sie obeszlo (bo z mojej wiedzy :wypelani sie je tylko gdy ma sie dochody nieopodatkoane)
Czyli musze Pani napisac wezwanie do uzupełnienia i jej męzowi tez (bo o to prosiła choc pewnei tym nic nie wskuramy)???
sunshine
Starszy referent
Od: 09 lip 2015, 20:04
Zajmuję się:

Napisano: 30 mar 2016, 21:49

u mnie praktykuje się tak, że tylko strona postępowania oświadcza dochody za siebie i za członków swojej rodziny. nie wzywamy całej rodziny do składania oświadczeń, bo przecież w razie np. nienależnie pobranych, do odpowiedzialności pociągnięty zostaje tylko wnioskodawca, a nie reszta rodziny. W ogóle, niech mi ktoś wyjaśni na podstawie czego wzywa się całą rodzinę do oświadczenia dochodów??? Być może mnie coś ominęło i źle robię???
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Napisano: 30 mar 2016, 21:51

no i na 100 % składy rodziny musisz mieć identyczne w 2 wnioskach, skoro są małżeństwem to on też musi być i jego dochody, ale naprawdę nie rozumiem jak można wzywać kogoś kto nie jest stroną postępowania...
kropka86
Starszy referent

Napisano: 31 mar 2016, 8:54

kropka86 pisze:u mnie praktykuje się tak, że tylko strona postępowania oświadcza dochody za siebie i za członków swojej rodziny. nie wzywamy całej rodziny do składania oświadczeń, bo przecież w razie np. nienależnie pobranych, do odpowiedzialności pociągnięty zostaje tylko wnioskodawca, a nie reszta rodziny. W ogóle, niech mi ktoś wyjaśni na podstawie czego wzywa się całą rodzinę do oświadczenia dochodów??? Być może mnie coś ominęło i źle robię???
my od lat tak samo robimy, oświadczenia o dochodach (w tym nieopodatkowanych) dotyczące członków rodziny wypełnia tylko wnioskodawca bo to on bierze pełną odpowiedzialnośc za składanie fałszywego ośwaidczenia, w razie NP to przeciez wnioskodawca jest pozniej ciągany do zwrotu a nie członek rodziny. Faktem jest ze na ośwaidczeniach jest napisane OŚWIADCZENIE CZŁONKA RODZINY ale w tym przypadku nie ma to większego znaczenia
masterm

Napisano: 31 mar 2016, 8:59

kropka86 pisze:ale naprawdę nie rozumiem jak można wzywać kogoś kto nie jest stroną postępowania...
to nie tak.... wzywa się stronę do doręczenia oświadczeń złożonych przez członków rodziny ;)

tych nie żądających oświadczeń od każdego z członków nie zastanawia fakt, że oświadczenia się nazywają "oświadczenie członka rodziny" a nie "oświadczenie wnioskodawcy o członkach rodziny"?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 31 mar 2016, 9:42

Tom. pisze:
kropka86 pisze:ale naprawdę nie rozumiem jak można wzywać kogoś kto nie jest stroną postępowania...
to nie tak.... wzywa się stronę do doręczenia oświadczeń złożonych przez członków rodziny ;)

tych nie żądających oświadczeń od każdego z członków nie zastanawia fakt, że oświadczenia się nazywają "oświadczenie członka rodziny" a nie "oświadczenie wnioskodawcy o członkach rodziny"?
gra słów, wnioskodawca też jest członkiem rodziny
masterm

Napisano: 31 mar 2016, 13:38

dokładnie interpretujemy to też tak jak masterm :mrgreen: komuś w ogóle kontrola zakwestionowała to w jaki sposób to robimy??
kropka86
Starszy referent

Napisano: 31 mar 2016, 13:41

poza tym skoro bierzecie oświadczenia członków rodziny, to takie oświadczenie jest pod odpowiedzialnością karną, w związku z czym po wezwaniu, skąd wiecie czy strona sama tego w domu nie podpisze i Wam nie dostarczy? Każdy kto składa takie oświadczenie powinien to zrobić w urzędzie przy urzędniku, żeby ten stwierdził, że nic nie zostało sfałszowane. Dlatego dalej stawiam na swój tok rozumowania ;)
kropka86
Starszy referent

Napisano: 31 mar 2016, 14:13

kropka86 pisze:poza tym skoro bierzecie oświadczenia członków rodziny, to takie oświadczenie jest pod odpowiedzialnością karną, w związku z czym po wezwaniu, skąd wiecie czy strona sama tego w domu nie podpisze i Wam nie dostarczy? Każdy kto składa takie oświadczenie powinien to zrobić w urzędzie przy urzędniku, żeby ten stwierdził, że nic nie zostało sfałszowane. Dlatego dalej stawiam na swój tok rozumowania ;)
amen ;)
masterm

Napisano: 31 mar 2016, 18:44

No, nie przesadzajcie. Osoba "ubiegająca się" o świadczenie i "członek rodziny" to przecież dwie różne osoby. Jak może wnioskodawca oświadczać w imieniu członka swojej rodziny? NP wystawiamy na adresata decyzji przyznającej, a nie na męża, czy żonę. Jeśli wyszłoby, że przyniósł podrobiony podpis, to jest na to art. K.k.
Jestem zdziwiony, że tak praktykujecie...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x