Wiem że macie/mamy strasznie dużo pracy ale jestem sama na dod mieszk na funduszu i na świadcz rodz , słabo śpie ze strachu po nocach na nic nie mam czasu ...zresztą jak my wszyscy Prosze pomozcie mi Zrobilam decyzje uchylająca -przekroczenie bo Pani z opoźnieniem przyniosła decyzcję renty Musze zrobic decyzje o nienaleznie pobranych i zwrocie Prosze jak wygląda taka decyzja Nie mam czasy nawet na myślenie Bardzo prosze o wzór takiej deyczji Dziekuje najserdeczniej jak umiem
Siedze w funduszu w tej chwili świadczenia leżą...ja tez bym poleżała zmęczona jestem Nie wiem czy dam rade Tak mi trudno ..wciąż sama ..a lubie ludzi lubie prace ale juz nie wiem czy dobrze pracuję .. Może KTOŚ mi pomoże..
Na podstawie art. 30 ust. 1, 2 i 8 ustawy z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (t.j. Dz.U. z 2015r., poz. 114 z późniejszymi zmianami ) w związku z art. 104 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 roku Kodeks postępowania administracyjnego (tj. Dz.U. z 2016r. Poz. 23 ) oraz na podstawie upoważnienia Prezydenta Miasta XXX do wydawania decyzji w sprawach świadczeń rodzinnych po rozpoznaniu sprawy XXXX
ORZEKAM
1. Stwierdzam, że świadczenia rodzinne wypłacone za okres od XXX do XXX w łącznej kwocie XXX zł na mocy decyzji nr XXX z dnia XXX są świadczeniami nienależnie pobranymi.
2. Nakładam obowiązek zwrotu nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych w wysokości XXX zł, o których mowa w pkt 1 niniejszej decyzji wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie naliczonymi od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty świadczeń rodzinnych do dnia spłaty.
UZASADNIENIE
Kwoty świadczeń rodzinnych podlegają zwrotowi łącznie z ustawowymi odsetkami za opóźnienie na rachunek bankowy wskazany przez organ właściwy. Ustawowe odsetki za opóźnienie są naliczane od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty świadczeń rodzinnych do dnia spłaty. Z tego względu ustalono, że na dzień wydania decyzji ustawowe odsetki za opóźnienie wynoszą XXX zł.
Decyzją z dnia XXX r. znak: XXX Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w XXX przyznał Panu XXX zasiłek pielęgnacyjny. W dacie wydania decyzji spełnione były wszystkie wymagane przesłanki do przyznania powyższych świadczeń.
XXX oświadczeniem z dnia XXX r.poinformowała, że rezygnuje z z zasiłku pielęgnacyjnego na Pana XXX, gdyż Pan od XXX przebywa w placówce opiekuńczo-wychowawczej. Art.7 ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych, mówi, że świadczenia rodzinne nie przysługują, jeżeli dziecko zostało umieszczone w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie albo w pieczy zastępczej.
Zgodnie z art. 30 ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się:
1) świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania;
2) świadczenia rodzinne przyznane lub wypłacone na podstawie fałszywych zeznań lub dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd przez osobę pobierającą te świadczenia;
3) świadczenia rodzinne wypłacone w przypadku, o którym mowa w art. 23a ust. 5, za okres od dnia, w którym osoba stała się uprawniona do świadczeń rodzinnych w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, do dnia wydania decyzji o uchyleniu decyzji przyznającej świadczenia rodzinne;
4) świadczenia rodzinne przyznane na podstawie decyzji, której następnie stwierdzono nieważność z powodu jej wydania bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa albo świadczenie rodzinne przyznane na podstawie decyzji, która została następnie uchylona w wyniku wznowienia postępowania i osobie odmówiono prawa do świadczenia rodzinnego.
Zdaniem organu w przedmiotowej sprawie zaistniała sytuacja określona w art. 30 ust. 2 pkt 1 ustawy. Na podstawie art. 25 ust. 1 w/w ustawy Strona była zobowiązana do powiadomienia o wystąpieniu okoliczności powodującej zmiany w prawie do świadczeń rodzinnych. Jak wynika z zebranych w sprawie materiałów, była Pani świadomy, że o zmianach sytuacji rodzinnej należy niezwłocznie informować organ wypłacający świadczenia rodzinne - vide pouczenia w decyzji i złożonym przez Panią wniosku. Pani poinformował Ośrodek o w/w zmianach w dniu XXX r., zatem nienależnie pobrane świadczenia rodzinne zostały wypłacone za okres od XXX do XXX r. pomimo braku uprawnień do ich pobierania. Dlatego też, świadczenia rodzinne wypłacone w kwocie XXX zł, są świadczeniami nienależnie pobranymi.
Nienależnie pobrane świadczenia wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie należy niezwłocznie wpłacić bezpośrednio do kasy MOPS albo na rachunek bankowy MOPS nr XXX.
Jednocześnie informuję, że kwoty nienależnie pobranych świadczeń podlegają ściągnięciu w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji ( art. 30 ust. 7 ).
Z uwagi na powyższe ustalenia należało orzec jak na wstępie.
POUCZENIE
Od niniejszej decyzji służy prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w XXX za pośrednictwem Dyrektora MOPS w XXX, w terminie 14 dni od daty doręczenia.
Odwołanie od niniejszej decyzji nie powoduje wstrzymania naliczania odsetek ustawowych za opóźnienie od świadczenia nienależnie pobranego.
W celu potwierdzenia wysokości łącznej kwoty jaką należy wpłacić można skontaktować się z Działem Świadczeń Rodzinnych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w XXX
Kwoty nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych podlegają potrąceniu z bieżąco wypłacanych świadczeń rodzinnych po uzyskaniu waloru ostateczności przez niniejszą decyzją.
Nienależnie pobrane świadczenia rodzinne podlegają egzekucji w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
Organ właściwy, który wydał decyzję w sprawie nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych, może umorzyć kwotę nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych łącznie z ustawowymi odsetkami za opóźnienie w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, jeżeli zachodzą szczególnie uzasadnione okoliczności dotyczące sytuacji rodziny. Wniosek o umorzenie, odroczenie terminu płatności czy rozłożeniu na raty Strona może złożyć w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w XXX.
Wiem TOM że jesteś kobieta aż mi sie płakać chce taka jestem wdzieczna Nie dlabaym rady z czasem a nie moge zostawać po godzinach /zakaz/ A tu juz lezy kupa 500setek Dzieki Pozdrawiam szczęścia zdrowka życze Nawet nie wiesz jak mi pomogłaś !!!!! Nie umiem słowami tego wyrazić Dziękuję