POMOZCIE PROSZE - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 31 mar 2016, 8:13

Wiem że macie/mamy strasznie dużo pracy ale jestem sama na dod mieszk na funduszu i na świadcz rodz , słabo śpie ze strachu po nocach na nic nie mam czasu ...zresztą jak my wszyscy Prosze pomozcie mi Zrobilam decyzje uchylająca -przekroczenie bo Pani z opoźnieniem przyniosła decyzcję renty Musze zrobic decyzje o nienaleznie pobranych i zwrocie Prosze jak wygląda taka decyzja Nie mam czasy nawet na myślenie Bardzo prosze o wzór takiej deyczji Dziekuje najserdeczniej jak umiem
SALEMA

Napisano: 31 mar 2016, 9:22

Siedze w funduszu w tej chwili świadczenia leżą...ja tez bym poleżała zmęczona jestem Nie wiem czy dam rade Tak mi trudno ..wciąż sama ..a lubie ludzi lubie prace ale juz nie wiem czy dobrze pracuję .. Może KTOŚ mi pomoże..
SALEMA

Napisano: 31 mar 2016, 10:17

I nic....liczyłam ,że teraz juz będzie....mialam wywiad z dlużnikiem..prosze
SALEMA

Napisano: 31 mar 2016, 10:29

DE­CY­ZJA

Na pod­sta­wie art. 30 ust. 1, 2 i 8 usta­wy z dnia 28 li­sto­pa­da 2003 roku o świad­cze­niach ro­dzin­nych (t.j. Dz.U. z 2015r., poz. 114 z póź­niej­szy­mi zmia­na­mi ) w związ­ku z art. 104 usta­wy z dnia 14 czerw­ca 1960 roku Ko­deks po­stę­po­wa­nia ad­mi­ni­stra­cyj­ne­go (tj. Dz.U. z 2016r. Poz. 23 ) oraz na pod­sta­wie upo­waż­nie­nia Pre­zy­den­ta Mia­sta XXX do wy­da­wa­nia de­cy­zji w spra­wach świad­czeń ro­dzin­nych po roz­po­zna­niu spra­wy XXXX

ORZE­KAM

1. Stwier­dzam, że świad­cze­nia ro­dzin­ne wy­pła­co­ne za okres od XXX do XXX w łącz­nej kwo­cie XXX zł na mocy de­cy­zji nr XXX z dnia XXX są świad­cze­nia­mi nie­na­leż­nie po­bra­ny­mi.

2. Na­kła­dam obo­wią­zek zwro­tu nie­na­leż­nie po­bra­nych świad­czeń ro­dzin­nych w wy­so­ko­ści XXX zł, o któ­rych mowa w pkt 1 ni­niej­szej de­cy­zji wraz z od­set­ka­mi usta­wo­wy­mi za opóź­nie­nie na­li­czo­ny­mi od pierw­sze­go dnia mie­sią­ca na­stę­pu­ją­ce­go po dniu wy­pła­ty świad­czeń ro­dzin­nych do dnia spła­ty.

UZA­SAD­NIE­NIE

Kwoty świad­czeń ro­dzin­nych pod­le­ga­ją zwro­to­wi łącz­nie z usta­wo­wy­mi od­set­ka­mi za opóź­nie­nie na ra­chu­nek ban­ko­wy wska­za­ny przez organ wła­ści­wy. Usta­wo­we od­set­ki za opóź­nie­nie są na­li­cza­ne od pierw­sze­go dnia mie­sią­ca na­stę­pu­ją­ce­go po dniu wy­pła­ty świad­czeń ro­dzin­nych do dnia spła­ty. Z tego wzglę­du usta­lo­no, że na dzień wy­da­nia de­cy­zji usta­wo­we od­set­ki za opóź­nie­nie wy­no­szą XXX zł.
De­cy­zją z dnia XXX r. znak: XXX Miej­ski Ośro­dek Po­mo­cy Spo­łecz­nej w XXX przy­znał Panu XXX za­si­łek pie­lę­gna­cyj­ny. W dacie wy­da­nia de­cy­zji speł­nio­ne były wszyst­kie wy­ma­ga­ne prze­słan­ki do przy­zna­nia po­wyż­szych świad­czeń.
XXX oświad­cze­niem z dnia XXX r.​poinfor­mo­wa­ła, że re­zy­gnu­je z z za­sił­ku pie­lę­gna­cyj­ne­go na Pana XXX, gdyż Pan od XXX prze­by­wa w pla­ców­ce opie­kuń­czo-wy­cho­waw­czej. Art.7 ust. 2 usta­wy o świad­cze­niach ro­dzin­nych, mówi, że świad­cze­nia ro­dzin­ne nie przy­słu­gu­ją, je­że­li dziec­ko zo­sta­ło umiesz­czo­ne w in­sty­tu­cji za­pew­nia­ją­cej ca­ło­do­bo­we utrzy­ma­nie albo w pie­czy za­stęp­czej.
Zgod­nie z art. 30 ust. 2 usta­wy o świad­cze­niach ro­dzin­nych za nie­na­leż­nie po­bra­ne świad­cze­nia ro­dzin­ne uważa się:
1) świad­cze­nia ro­dzin­ne wy­pła­co­ne mimo za­ist­nie­nia oko­licz­no­ści po­wo­du­ją­cych usta­nie lub za­wie­sze­nie prawa do świad­czeń ro­dzin­nych albo wstrzy­ma­nie wy­pła­ty świad­czeń ro­dzin­nych w ca­ło­ści lub w czę­ści, je­że­li osoba po­bie­ra­ją­ca te świad­cze­nia była po­uczo­na o braku prawa do ich po­bie­ra­nia;
2) świad­cze­nia ro­dzin­ne przy­zna­ne lub wy­pła­co­ne na pod­sta­wie fał­szy­wych ze­znań lub do­ku­men­tów albo w in­nych przy­pad­kach świa­do­me­go wpro­wa­dze­nia w błąd przez osobę po­bie­ra­ją­cą te świad­cze­nia;
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 31 mar 2016, 10:29

3) świad­cze­nia ro­dzin­ne wy­pła­co­ne w przy­pad­ku, o któ­rym mowa w art. 23a ust. 5, za okres od dnia, w któ­rym osoba stała się upraw­nio­na do świad­czeń ro­dzin­nych w innym pań­stwie w związ­ku ze sto­so­wa­niem prze­pi­sów o ko­or­dy­na­cji sys­te­mów za­bez­pie­cze­nia spo­łecz­ne­go, do dnia wy­da­nia de­cy­zji o uchy­le­niu de­cy­zji przy­zna­ją­cej świad­cze­nia ro­dzin­ne;
4) świad­cze­nia ro­dzin­ne przy­zna­ne na pod­sta­wie de­cy­zji, któ­rej na­stęp­nie stwier­dzo­no nie­waż­ność z po­wo­du jej wy­da­nia bez pod­sta­wy praw­nej lub z ra­żą­cym na­ru­sze­niem prawa albo świad­cze­nie ro­dzin­ne przy­zna­ne na pod­sta­wie de­cy­zji, która zo­sta­ła na­stęp­nie uchy­lo­na w wy­ni­ku wzno­wie­nia po­stę­po­wa­nia i oso­bie od­mó­wio­no prawa do świad­cze­nia ro­dzin­ne­go.
Zda­niem or­ga­nu w przed­mio­to­wej spra­wie za­ist­nia­ła sy­tu­acja okre­ślo­na w art. 30 ust. 2 pkt 1 usta­wy. Na pod­sta­wie art. 25 ust. 1 w/w usta­wy Stro­na była zo­bo­wią­za­na do po­wia­do­mie­nia o wy­stą­pie­niu oko­licz­no­ści po­wo­du­ją­cej zmia­ny w pra­wie do świad­czeń ro­dzin­nych. Jak wy­ni­ka z ze­bra­nych w spra­wie ma­te­ria­łów, była Pani świa­do­my, że o zmia­nach sy­tu­acji ro­dzin­nej na­le­ży nie­zwłocz­nie in­for­mo­wać organ wy­pła­ca­ją­cy świad­cze­nia ro­dzin­ne - vide po­ucze­nia w de­cy­zji i zło­żo­nym przez Panią wnio­sku. Pani po­in­for­mo­wał Ośro­dek o w/w zmia­nach w dniu XXX r., zatem nie­na­leż­nie po­bra­ne świad­cze­nia ro­dzin­ne zo­sta­ły wy­pła­co­ne za okres od XXX do XXX r. po­mi­mo braku upraw­nień do ich po­bie­ra­nia. Dla­te­go też, świad­cze­nia ro­dzin­ne wy­pła­co­ne w kwo­cie XXX zł, są świad­cze­nia­mi nie­na­leż­nie po­bra­ny­mi.
Nie­na­leż­nie po­bra­ne świad­cze­nia wraz z usta­wo­wy­mi od­set­ka­mi za opóź­nie­nie na­le­ży nie­zwłocz­nie wpła­cić bez­po­śred­nio do kasy MOPS albo na ra­chu­nek ban­ko­wy MOPS nr XXX.
Jed­no­cze­śnie in­for­mu­ję, że kwoty nie­na­leż­nie po­bra­nych świad­czeń pod­le­ga­ją ścią­gnię­ciu w try­bie prze­pi­sów o po­stę­po­wa­niu eg­ze­ku­cyj­nym w ad­mi­ni­stra­cji ( art. 30 ust. 7 ).
Z uwagi na po­wyż­sze usta­le­nia na­le­ża­ło orzec jak na wstę­pie.

PO­UCZE­NIE

Od niniejszej decyzji służy prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w XXX za pośrednictwem Dyrektora MOPS w XXX, w terminie 14 dni od daty doręczenia.

Odwołanie od niniejszej decyzji nie powoduje wstrzymania naliczania odsetek ustawowych za opóźnienie od świadczenia nienależnie pobranego.

W celu potwierdzenia wysokości łącznej kwoty jaką należy wpłacić można skontaktować się z Działem Świadczeń Rodzinnych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w XXX

Kwoty nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych podlegają potrąceniu z bieżąco wypłacanych świadczeń rodzinnych po uzyskaniu waloru ostateczności przez niniejszą decyzją.

Nienależnie pobrane świadczenia rodzinne podlegają egzekucji w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.

Organ właściwy, który wydał decyzję w sprawie nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych, może umorzyć kwotę nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych łącznie z ustawowymi odsetkami za opóźnienie w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, jeżeli zachodzą szczególnie uzasadnione okoliczności dotyczące sytuacji rodziny. Wniosek o umorzenie, odroczenie terminu płatności czy rozłożeniu na raty Strona może złożyć w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w XXX.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 31 mar 2016, 11:02

Wiem TOM że jesteś kobieta aż mi sie płakać chce taka jestem wdzieczna Nie dlabaym rady z czasem a nie moge zostawać po godzinach /zakaz/ A tu juz lezy kupa 500setek Dzieki Pozdrawiam szczęścia zdrowka życze Nawet nie wiesz jak mi pomogłaś !!!!! Nie umiem słowami tego wyrazić Dziękuję
SELEMA

Napisano: 31 mar 2016, 11:20

SELEMA pisze:Wiem TOM że jesteś kobieta
:shock: a w życiu, 100% macho men :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 31 mar 2016, 11:52

Sorki jeśli niemile podotykałam Twoja męską prożność heheheh Wszystkiego dobrego 100% Mężczyzno !
SALEMA

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x