ELMER, EWALU POMOCY!!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 25 sie 2015, 8:33

Może ktoś podrzuci jakis pomysł bo sama nie wiem. Babka pobierała śr na troje dzieci. Rozwiedziona, alimenty zasądzone. w 2012r. okazało się, że ojcem trzeciego dziecka jest kochanek. ROPS ustalił, że koordynacja zachodzi od września 2011r. tylko odnośnie tego jednego dziecka, natomiast odnośnie pozostałej dwójki od października 2012r.
Ja uchyliłam decyzje ale w całości. teraz oni chcą ode mnie decyzji na wrzesień 2011r. czy przyznaję na dwójkę dzieci bo oni chcą przyznać wielodzietność i nie wiedzą czy mogą. wychodzi na to, że niepotrzebnie uchyliłam całą decyzję bo mogłam tylko w części na to trzecie dziecko, ale teraz po ptakach. jakieś pomysły jak to ugryźć??
edyta123

Napisano: 25 sie 2015, 8:49

a z dochodu się kwalifikują?
W piśmie z ROPS o koordynacji miałaś wprost napisane, że dotyczy tylko jednego dziecka?
Decyzje sama uchylałaś czy unieważniałaś w SKO?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 25 sie 2015, 8:56

sama uchylałam. Tak było jasno napisane w piśmie ROPS że dotyczy tego jednego dziecka ale nie wiedziałam, że to może mieć znaczenie bo zawsze na szkoleniach tłukli że uchyla się całą decyzję. Dopiero w tym roku dopytałam i okazało się że można decyzję uchylać okresami albo w części. wiem że chyba tu zawaliłam, ale nie krzycz na mnie tylko podpowiedz :)
edyta123

Napisano: 25 sie 2015, 8:59

myślała, żeby wysłać to do sko teraz o stwierdzenie nieważności tylko nie wiem czy mi stwierdzą bo ja okres koordynacji dobrze uchyliłam, tylko że całą decyzję. w ropsie mi sugerowali żebym wydała decyzję przyznającą na dwoje dzieci ale czy tak można? najpierw uchyliłam teraz przyznaję?
edyta123

Napisano: 25 sie 2015, 9:00

eeeeee, czy ja krzyczę?
art. 31 ustawy o świadczeniach rodzinnych (weź pismo od strony i ją zmień)
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 25 sie 2015, 9:07

ok. coś będę o tym myśleć, ale jakie pismo od strony? zgodę na sprostowanie? nie wiem. to jest powiedzmy rozwiązanie na październik 2011. a teraz: od listopada 2011 do września 2012r. koordynacja na chłopca, od października 2012 na całą trójkę. ja uchyliłam całą decyzję sama. też sprostowanie?
edyta123

Napisano: 25 sie 2015, 9:18

nowa decyzja
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]