ELMER I INNI - PILNE ZDO POMÓŻCIE - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 12 cze 2014, 13:42

OSOBA JEST WŁAŚCICIELEM 2,99 HA CO STANOWI 0,74 HA PRZELICZENIOWYCH. W MYŚL USTAWY O PODATKU ROLNYM JEST ONA ROLNIKIEM WIĘC POWINNA PODPISAĆ OŚWIADCZENIE ŻE ZAPRZESTAŁA PROWADZENIA GOSPODARSTWA ROLNEGO. DOBRZE MYŚLĘ BO OSOBA UPIERA SIĘ ŻE NIE. DODAM ŻE JEST UBEZPIECZONA SPOŁECZNIE JAKO ROLNIK W KRUS NA WNIOSEK. ODPISZCIE JAK TO ZAŁATWIĆ
NOWA111

Napisano: 12 cze 2014, 13:44

upiera się, że nie podpisze oświadczenia, czy że nie zaprzestała prowadzenia gospodarstwa?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2014, 13:51

mam pytanie czy osoba która posiada poniżej 1 ha przeliczeniowe nie ubezpieczona w krusie tez musi podpsiac , ze zaprzestała z prowarzenia gopsodarstwa rolnego.
Gość

Napisano: 12 cze 2014, 13:55

nie
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2014, 13:58

Gość pisze:mam pytanie czy osoba która posiada poniżej 1 ha przeliczeniowe nie ubezpieczona w krusie tez musi podpsiac , ze zaprzestała z prowarzenia gopsodarstwa rolnego.
tak, jesli posiada gospodarstwo rolne - czyli jesli ma conajmniej 1 ha fizyczny
nie - jesli nie ma ani 1 ha przel ani 1 ha fiz. - bo wtedy nie jest rolnikiem
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2014, 14:05

UPIERA SIĘ ŻE NIE PODPISZE OŚWIADCZENIA PONIEWAŻ NIE JEST ROLNIKIEM BO NIC NIE UPRAWIA, ALE WEDŁUG MNIE JEST ROLNIKIEM UŻYTKÓW ROLNYCH MA TYLE CO HA FIZYCZNYCH CZYLI 2,99 ALE NIE ROZUMIEM CZEMU JEST UBEZPIECZONA NA WNIOSEK
NOWA111

Napisano: 12 cze 2014, 14:18

wezwanie do złożenia oświadczenia pod groźbą pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2014, 14:21

Ubezpieczona jest na wniosek bo nie ma powyzej 1 ha przeliczeniowego .

Do Kb
Ale czy ona ma podpsiac , ze zaprzestała prowdzenia tak jak we wniosku czy wogóle , ze go nie prowadzi bo nigdy nie prowadziła.
Gość

Napisano: 12 cze 2014, 14:29

dobrze zrozumiałam że musi złożyć oświadczenie że zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego żeby mogła otrzymać zasiłek dla opiekuna? A co ze składkami społecznymi (ubezp. na wniosek) - musi zrezygnować z KRUS i ja ją muszę ubezpieczyć od 01.07.2013r. ? Nie dużo jej brakuje do emerytury i też tego nie chce ? co powinnam zrobić żeby było dobrze. pomóżcie
NOWA111

Napisano: 12 cze 2014, 14:33

NOWA111 pisze:dobrze zrozumiałam że musi złożyć oświadczenie że zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego żeby mogła otrzymać zasiłek dla opiekuna? A co ze składkami społecznymi (ubezp. na wniosek) - musi zrezygnować z KRUS i ja ją muszę ubezpieczyć od 01.07.2013r. ? Nie dużo jej brakuje do emerytury i też tego nie chce ? co powinnam zrobić żeby było dobrze. pomóżcie
jak jest właścicielem pow. ha. przel. to podlega obowiązkowi ubezp. w KRUSie i nie placisz za nią składki
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x