wytłumaczcie mi to prosze

Kb dzieki ze sie odezwales, sorry ze tak truje,ale chce sie poprzerzucac myslami z kimskb pisze:co tu tlumaczyc?:) utracil moc ale w obawie o swoje siedzenie nie przyznalabym SP - bo zgodnie rowniez z tym wyrokiem to rzad ma zmienic prawo tak, aby bylo konstytucyjnie:) a zmiany jeszcze nie ma
rozumiem Cie doskonale, bo sama tez tak uwazam, ale z drugiej strony boje sie ze za jakis czas dostane np. pismo z prokuraduty ile to mam osób ktorym przyznalam szo, czy zdo po 01.01.2015r.kb pisze:hmm dla niektorych jest , dla innych nie jestjedni uwazaja,ze uzasadnienie wyroku ma znaczenie inni ze nie ma - bo najwazniejsze,ze przepis niekonstytucyjny wiec go nie ma,a jak nie ma to nie mozna go stosowac...ja nie bede sie wymadrzac,ze wiem jak "jest naprawde":D ale wole zachowac w tej sytuacji rozsadek i przychylic sie do opinii tych co patrza na uzasadnienie;-)
Iks czyli tez uwazasz ze ten zapis nie nalezy stosowac ?Iks pisze:Nie, nie ma żadnej racji z tą prokuraturą. Nawet jak dostaniesz pismo to im odpowiesz - i tyle.
To nie jest komentarz ministerstwa, tylko TK - źródło:Trybunał Konstytucyjny orzekł o częściowej niekonstytucyjności wprowadzenia do ustawy o świadczeniach rodzinnych kryterium wieku powstania niepełnosprawności, jako przesłanki uzależniającej uzyskanie świadczenia pielęgnacyjnego. Wyrok Trybunału nie oznacza zatem usunięcia tego kryterium z ustawy. Nie stanowi również podstawy do uchylenia decyzji, które już przyznały prawo do świadczenia pielęgnacyjnego. Nie kreuje także nowego prawa do żądania świadczenia przez opiekunów dorosłych osób niepełnosprawnych, jeżeli niepełnosprawność ich podopiecznych powstała już po okresie dzieciństwa.
Wykonanie wyroku Trybunału wymaga podjęcia niezbędnych oraz niezwłocznych działań ustawodawczych prowadzących do przywrócenia równego traktowania opiekunów dorosłych osób niepełnosprawnych. Ustawodawca ma w tej kwestii pewien margines swobody. Powinien wszakże uwzględnić zarówno możliwości finansowania świadczeń z budżetu państwa, jak również uszanować poprawnie nabyte prawa osób, które korzystają obecnie ze świadczeń w zaufaniu do państwa.