Elmer i inni pomocy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 31 sty 2017, 13:36

Witam mam babola Dnia 31.01.2012r. wydałam Pani decyzje o rozłożeniu na raty nienależnie pobranego funduszu alimentacyjnego ( raty od luty 2012 do grudzień 2014) pani sobie płaciła i w styczniu 2014 zapłaciła ostanią ratę i później jej sie zapomniało. Problem że mi się też zapomniało Teraz w styczniu 2017 wysłałam jej upomnienie Ale to chyba się przedawniło podpowiedzcie co zrobić Pani poskarżyła na mnie do wójta że przez taki okres nic nie chciałam a teraz sie obudziłam i chce żeby jej umorzyc. Pomóżcie jak wybrnąć
gosiagops

Napisano: 31 sty 2017, 14:19

proszę pomóżcie
gosiagops

Napisano: 02 lut 2017, 11:40

proszę was może jakieś pomysły Należności ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat. Bieg przedawnienia przerywa: odroczenie terminu płatności należności, rozłożenia na raty i każda inna czynność zmierzająca do ściągnięcia należności jeżeli o czynności tej osoba obowiazana do zwrotu zostala powiadomiona. Myslicie że to że rozłożyłam na raty do grudnia 2014 albo to że pani wpłaciła w styczniu 2014 ostatni raz można uznać ze to przerwało bieg przedawnienia?
gosiagops

Napisano: 02 lut 2017, 11:56

dużo jej zostało do spłaty?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 02 lut 2017, 13:06

gosiagops pisze:proszę was może jakieś pomysły Należności ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat. Bieg przedawnienia przerywa: odroczenie terminu płatności należności, rozłożenia na raty i każda inna czynność zmierzająca do ściągnięcia należności jeżeli o czynności tej osoba obowiazana do zwrotu zostala powiadomiona. Myslicie że to że rozłożyłam na raty do grudnia 2014 albo to że pani wpłaciła w styczniu 2014 ostatni raz można uznać ze to przerwało bieg przedawnienia?
nieaktualna treść artykułu na dzień dzisiejszy.

ale skoro miałaś sprawę przed zmiana tego artykułu to nie pamiętam czy czasem był zapis,ze do starych spraw stosuje się artykuły w brzmieniu obowiązujacym na tamten czas.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2017, 8:42

zostało jej 950 zł należności głównej
gosiagops

Napisano: 03 lut 2017, 8:46

rób swoje, lepiej późno niż wcale.
Upomnienie i tytuł
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2017, 8:50

ale moge tak wysłać tytuł do urzędu skarbowego jak sie przedawniło Pani złożyła na mnie skargę do wójta i prosi w niej o umożenie
gosiagops

Napisano: 03 lut 2017, 10:08

wójt przekazuje ci prośbę o umorzenie, ty ładnie odmawiasz
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2017, 10:20

może truje ale jeszcze jedno pytania załóżmy że to jest przedawnione to tak poprostu wysyłam do urzędu skarbowego nikt mi nic nie zrobi?
zanim odmówie umorzenia powinam wezwać ich do przedsatwienia swojej sytuacji dochodowej i rodzinnej
gosiagops

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x