ELMER i INNI - pomóżcie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 27 lut 2016, 22:59

Kochani, mam dwa pytania:
1. Czy można (należy) uchylić ubiegłoroczną (i wcześniejsze) decyzję o uznaniu za uchylającego się, jeśli w tym okresie świadczeniowym dłużnik wywiązał się z obowiązku, za którego niedopełnienie wcześniej tę decyzję otrzymał.
Obecnie wnioskuję do Starosty o zwrot prawka dla dłużnika, który ma starą decyzję. Czy uchylać ją?
Jeśli można, dajcie jakąś podstawę prawną, uzasadniającą Wasze opinie na ten temat.
2. Z tego forum (opinia ministerstwa z 2012r.) dowiedziałam się, że można umorzyć wszczęte postępowanie w sprawie uznania za uchylającego, jeśli dłużnik przyjdzie na spóźniony wywiad po wszczęciu ale jeszcze przed wydaniem decyzji.
Moje pytanie brzmi: czy ta opinia jest wciąż aktualna (objęłam FA w 2016r. i nie znam wcześniej obowiązujących ustaw). W naszej ustawie nic nie ma na ten temat, może znacie jakąś inną (KPA?) podstawę prawną, którą można uzasadnić takie umorzenie.

Bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych. Uczę się wszystkiego na ustawie i na tym forum.
"Przeciwności losu uczą mądrości, powodzenie ją odbiera"
makam
Stażysta
Od: 15 lut 2016, 23:09
Zajmuję się:

Napisano: 29 lut 2016, 8:46

1. najprościej na 155 KPA( tylko wcześniej weź od strony prośbę);
2. tak - 105 KPA
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 lut 2016, 20:19

Wieeeeelkie dzięki dobry człowieku ;)
Jeśli możesz, podpowiedz jeszcze czy dobrze interpretuję art.155 KPA.
Czy dobrze rozumiem, że starą decyzję mogę uchylić, ale nie muszę jeśli strona nie wnioskuje o to przy prośbie o zwrot prawka?
"Przeciwności losu uczą mądrości, powodzenie ją odbiera"
makam
Stażysta
Od: 15 lut 2016, 23:09
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x