Przyjmowanie wpłat bezpośrednio od dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 29 lut 2016, 9:46

Witam,
Czy ktoś jest w posiadaniu wiążącej opinii czy po zmianach mamy prawo przyjmować i rozliczać wpłaty dokonane bezpośrednio od dłużnika, bez pośrednictwa komornika?

Pytam bo mam dwie sprzeczne interpretacje. Że tak, ale za każdym razem mamy obowiązek informować o tym fakcie komornika.
Oraz, że nie gdyż każda wpłata powinna przejść przez ręce komornika i tam powinniśmy je odsyłać.

pozdrawiam.
Raa

Napisano: 29 lut 2016, 14:33

Mzurkiewicz 23-02-2016 na szkoleniu powiedział odesłać do Komornika - koniecznie
Ja właśnie odesłałam
mmp

Napisano: 29 lut 2016, 14:47

Ja odesłałam. Komornik całą należność zaliczył sobie na koszty komornicze i nic nie odesłał z powrotem. I dłużnik, chociaż płaci co miesiąc 100% - wg. komornika ma teraz jeden miesiąc niewywiązywania się ze zobowiązań alimentacyjnych.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2016, 18:29

a jest gdzies jakas podstawa prawna? Dluznik chce do nas wplacac i nie wiem co mu konkretnie powiedziec jeżeli się uprze
Gość

Napisano: 04 mar 2016, 11:41

przyjmujemy wpłaty rozliczmy i informujemy komornika.
To ze Pan szkolący tak mówi to nie oznacza ze to jest dobra i prawidłowa interpretacja!
lenka90

Napisano: 04 mar 2016, 12:24

po spotkaniu z komornikami w Lublinie - nie możemy zabronić dłużnikowi wpłacać na konto UG, sami rozliczamy i informujemy komornika jak rozliczyliśmy tj. ile odsetek a ile ng. Ale komornicy woleliby żeby nie szło przez UG
Magda198126
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 16:03
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2016, 13:31

No i takiej interpretacji potrzebuje.
Póki co ministerstwo mój mail olało, a komornik dzwoni do mnie i pyta dlaczego jako jedyna gmina w powiecie mu nie przesyłam wpłat :D
Raa

Napisano: 04 mar 2016, 13:49

Ja posiadam opinie prawną naszego prawnika, która informuje, że powinniśmy przekazywać do komornika
jolka2

Napisano: 04 mar 2016, 14:17

Ja też byłam na szkoleniu 23.02.2016r. u p. Mazurkiewicza i absolutnie nie kazał przesyłać wpłat dłużnika do komornika, przesyłamy tylko informację o wpłacie dłużnika i sposobie rozksięgowania
młoda

Napisano: 04 mar 2016, 14:22

Pan Mazurkiewicz co szkolenie mówi inaczej bo jak ja byłam rozpisywał kolejność zaspakajanie zgodnie z którymś art KPC i tam jest że najpierw koszty komornicze potem odsteki a na koniec należność główną.

Ciekawe co powie na szkoleniu w marcu bo mam zamiar jechać
Gość

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x